I Sinnenas ateljé fann honbåde ro och tro

Sara Lundberg och Anna Ekström har haft deltagare som varit sjukskrivna tolv år, för att sedan vara ute på arbetsmarknaden inom några månader.

Sara Lundberg och Anna Ekström har haft deltagare som varit sjukskrivna tolv år, för att sedan vara ute på arbetsmarknaden inom några månader.

Foto: Bengt-Åke Persson

PITEÅ2010-02-22 06:00
Sinnenas ateljé är inrymd i ett växthus på Västra kajen i Piteå.
Ateljén öppnades i december 2008 och ägs och drivs av Anna Ekström, sjuksköterska och trädgårdsterapeut, och hennes man Jouni Ekström, pedagogisk coach och trädgårdskreatör. Här arbetar också Sara Lundberg, beteendevetare, stress- och friskvårdsterapeut och massör och dessutom en sjukgymnast och en arbetsterapeut.
Ateljén inrymmer många verksamheter: En handelsträdgård på 2 000 kvadratmeter, ett café och förutom trädgårdsrehabiliteringen så körs här friskvård med gympa morgon och kväll, mental träning, kurser med trädgårdstema, föreläsningar och temakvällar.
Trädgårdsrehabiliteringen bygger på ett sexveckorskoncept och riktar sig till långtidssjukskrivna som lider av till exempel utmattningssyndrom, smärta eller psykisk ohälsa. Deltagarna kommer från hela Norrbotten.
- Vi bedriver verksamheten i grön miljö. Forskning visar att grön miljö har en naturligt läkande effekt på människan. Stresshormonerna sänks liksom pulsen och blodtrycket. Produktionen av välmåendehormonet ökar, säger Anna Ekström.
Inget ältande
- Vi jobbar med blommor och andra naturmaterial som sten, trä och cement, och kopplar det till de ämnen som vi pratar om. Vi sår frön när vi pratar om det vi vill se växa och sätter lökar när vi talar om hopp och framtidstro. När vi tar upp vad det är som tar kraft och behöver rensas bort befäster vi det genom att rensa i rabatterna, säger Sara Lundberg.
Grunden för trädgårdsrehabiliteringen är att inte älta problem, inte utgå från det som deltagarna inte kan utan i stället utgå från här och nu, det som deltagarna klarar av och hur de vill ha det i framtiden.
- Bara att ta sig ur sängen, äta frukost och ta sig hit är mycket, säger Sara Lundberg.
Klarar av saker
Linda Forsgren är en av deltagarna på rehabiliteringen. Hon lyfter fram fokuset på det positiva som det bästa med den.
- Det är fantastiskt att märka att man klarar av saker, säger hon.
Linda har varit sjukskriven i många år. Hon skadade först ryggen i en fallolycka och fick sedan en whiplashskada i en trafikolycka inom loppet av ett år, 1996. 2000, när hon blev gravid och födde barnet, började hennes tillstånd sakta förvärras. Hon kunde inte fortsätta att jobba som undersköterska som då var hennes yrke. Hon var ömsom sjukskriven och friskskriven.
- Sedan började jag studera. Jag pluggade och jobbade och kunde inte sätta gränser. 2004 gick jag i väggen. Sedan har jag varit på olika rehabiliteringar. Det har hjälpt lite, men inte tillräckligt. Den här rehabiliteringen är något helt annat och har förändrat mitt sätt att tänka och vara otroligt mycket, säger Linda Forsgren.
Hon har gått i samtal, i bildterapi, på asiatiska övningar, på avslappningsövningar och hon har arbetet med blommor.
- I de asiatiska övningarna ingår thai chi, qi gong och yoga. Man lär sig att använda kroppen så skonsamt som möjligt, säger Linda.
Påverkar själv
Hon har inte minst lärt sig att fokusera på hur hon tänker i olika situationer.
- Jag har lärt mig att jag själv påverkar hur jag mår, att det är upp till mig att tolka det som sägs och händer omkring mig. Jag är jag och bara jag kan göra så att jag mår bra.
- Man tar lätt på sig folks åsikter. Nu tar jag inte längre på mig andras ilska och surhet, säger hon.
Hon har lärt sig att svara på frågor som: Vem är jag? Hur mår jag? Vad väljer jag? Vad känner, tycker och tänker jag?
Inte på flera år har hon haft en känsla av att kunna komma ut i arbetslivet igen. Nu har hon det.
Gladare mamma
- Jag känner att jag kan tillföra något och att det finns jättemånga möjligheter för mig. I slutändan kan jag till och med lyckas bli inredningsarkitekt. Jag älskar att vara här i trädgården och att få skapa saker. När jag är klar med trädgårdsrehabiliteringen ska jag arbetsträna här, säger Linda Forsgren.
Hon är tvåbarnsmamma och barnen gläds åt att ha fått en gladare mamma.
- Jag har fått tillbaka glädjen, viljan och orken att skapa hemma. Att jag fick chansen att gå trädgårdsrehabiliteringen är det bästa som har hänt mig, säger hon.
Rehabiliteringen omfattar 2, 5 timmar per dag två dagar i veckan under sex veckor. Deltagarna får också hemuppgifter. Sara Lundberg ger exempel på en sådan uppgift:
- Det kan vara att på morgonen när man ska klä på sig tänka "Ska jag ta på mig offerkoftan eller de andra kläderna som väljer livet i stället?". Det kan också vara att välja en glad tallrik och en glad mugg att dricka ur på morgonen.
En sak i taget
Att acceptera det som inte går att förändra är en lika grundläggande del i trädgårdsrehabiliteringen som att fokusera på det som man klarar av i stället för på det som man inte klarar av.
- Det kan vara smärta och perioder med ångest som man måste acceptera, säger Anna Ekström.
- Det kan också vara att acceptera att man inte orkar städa sitt hem lika mycket som tidigare eller att man inte är lika stresstålig som tidigare utan måste ta en sak i taget, säger Sara Lundberg.
En ny väg
- Att inte kunna återgå till det jobb som man hade tidigare kan vara ytterligare en sak som man måste acceptera. Livet kan bli fantastiskt ändå.
- Acceptans är en förutsättning för att skapa ett nytt liv och en ny väg att gå, säger Anna Ekström.
Linda Forsgren ser den nya vägen och det nya livet.
- Tidigare gick jag ett steg framåt och sedan två tillbaka. Nu har jag lärt mig att ta små steg framåt, att ta saker och ting i ett tempo som jag klarar av, säger hon och ler glatt in i kameran.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om