Huset fylls med husbyggare

Kvinnorna har varit allt ifrån brevbärare till stenhuggare och personliga assistenter. Nu bygger de hus. "Vi är en salig blandning, säger Sabina Lestander.

Sabina Lestander var stenhuggare, ett tuffare jobb än det hon nu har, anser hon.

Sabina Lestander var stenhuggare, ett tuffare jobb än det hon nu har, anser hon.

Foto: Lars-Göran Norlin

Piteå2017-02-11 05:00

Hon tillhör de som anställts av Lindbäcks Bygg för att förverkliga den kraftfulla expansion företaget genomgår. Produktionen är igång i gamla fabriken i Öjebyn. Så förblir, men sätet för nysatsningen är den fabrik, stor som sju fotbollsplaner, som Lindbäcks uppför i Piteå hamn. Ett halvmiljardsprojekt.

Hälften av de 150 nyrekryterade ska vara kvinnor, lovade Lindbäcks.

Så är inte fallet.

– Vi har inte anställt alla vi behöver men av de som tillkommit är tjugofem procent kvinnor. Vi vet inte om vi når målet. Men det finns kvar, och betänk att byggindustrin ligger på en andel kvinnor på sju procent, så vi är nöjda. Försöker man inte så uppnår man inget, resonerar vd Stefan Lindbäck.

En av de nytillkomna är Louise Hedlund, 25, Munksund, som arbetar med innertak.

– Jag jobbade på posten och var lantbrevbärare. Det är stor skillnad mot att vara så många som vi är här. Jag sökte hit av nyfikenhet, det är kul att pröva nya saker. Jag trodde det skulle bli indelningar där grupper bara pratar med varandra, men i fikarummet är det mixat, säger hon.

Sabina Lestander, 32, Piteå, har bland annat jobbat som florist och hos hamburgerkedjan Frasses. Senast var hon stenhuggare.

– Det är ett betydligt tyngre jobb jämfört med det jag har nu. Vi som är nya är en salig blandning, från butiksbiträde till personlig assistent. Yngre och äldre. En pendlar från Boden. Ett av skälen för mig att satsa på det här är säkerheten, den är högre. Lönen är inte så dålig heller, jag tjänar mer än jag gjort tidigare.

Personalchefen Niclas Almquist uppger att nyanställda kan gå in via tre olika stegar, beroende på erfarenhet. Ingen arbetslivserfarenhet innebär att du går in med 21 000 kronor per månad, mer än tre års arbetslivserfarenhet ger 29 400 kronor medan byggutbildning/träteknik resulterar i 22 200 kronor.

De flesta som anställts över senare tid har gått in på 29 400 kronor, uppger Almquist. Som fullbetalad har du 32 500. Alla uppgifter exklusive skifttillägg.

Efter hittillsvarande rekryteringar finns 370 personer på lönelistan. De ska bli 450. Många av de nya är från Piteå kommun, andra är från kommuner i regionen. När processen är genomförd står Lindbäcks med en stor skara nyanställda, samtidigt som det finns trotjänare, och erfarenheterna ska blandas vid de båda fabrikerna.

Företaget har ökat och förändrat produktionen i gamla anläggningen så att den stämmer med upplägget för den nya, med en produktionslina. Det ska göra personalen bekväm med vad som gäller framöver, menar Stefan Lindbäck.

Generationer

1924 startade Frans Lindbäck en byasåg i Kallfors, sydväst om Piteå.

Idag finns ett byggföretag som tillverkar flerbostadshus, och som har en marknad främst i Mälardalen.

Det finns ett fastighetsbolag med flera hundra lägenheter och över tusen studentbostäder.

Vidare finns en del med bostadsrätter.

Släkten Lindbäcks finns på olika sätt i ledningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!