Hon sade upp sig när företaget ville sänka lönen

Gå ned i arbetstid och lön eller förlora jobbet. Inför det valet ställdes 32-åriga Kerstin Borg från Piteå. Under de senaste åren har framför allt handelsanställda runt om i Sverige ställts inför samma ultimatum.

Kerstin Borg valde att säga upp sig när hennes arbetsgivare efter sex år ville sänka hennes arbetstid och därmed också hennes lön. "I dag har jag ansvar för en familj. Jag trivdes jättebra med att jobba i butik, men det gick bara inte ihop." I dag utbildar hon sig till hälsovägledare.

Kerstin Borg valde att säga upp sig när hennes arbetsgivare efter sex år ville sänka hennes arbetstid och därmed också hennes lön. "I dag har jag ansvar för en familj. Jag trivdes jättebra med att jobba i butik, men det gick bara inte ihop." I dag utbildar hon sig till hälsovägledare.

Foto: Petra Älvstrand / frilans

Piteå2021-07-10 07:00

Det kallas för hyvling och är ett begrepp som dök upp för fem år sedan, när Coop Forum Marieberg i Örebro vann ett uppmärksammat mål i Arbetsdomstolen mot Handelsanställdas förbund.

Domen innebär att arbetsgivaren har rätt att besluta över den anställdes arbetstid.

– Som anställd äger du inte dina timmar. Du äger bara din anställning. Arbetsgivaren kan hyvla hur mycket som helst. Det känns lite sorgligt, säger Kerstin Borg.

Hon började inom hotell- och restaurang, men tycker att hon hamnade rätt efter att ha tackat ja till sitt första butiksjobb. Hon uppskattade de nya arbetstiderna, gladdes över att slippa sent kvällsjobb och långa helgpass – även om det innebar en deltidsanställning (30 timmar i veckan).

– Jag arbetade på samma företag i sex år och växte under den tiden. Jag var yngst i arbetslaget, men vi peppade varandra. Jag fick till och med hoppa in och vikariera som butikschef, berättar Kerstin Borg.

Under sin egen mammaledighet fick hon ett brev där hon uppmanades att närvara vid ett möte på jobbet. Hon ställdes inför ett val; gå ned i arbetstid eller säg upp dig.

Arbetsgivaren ville att hennes arbetstid skulle minskas till en halvtidstjänst, 20 timmar i veckan. Kerstin Borg kontaktade facket som informerade att arbetsgivaren har rätten på sin sida.

– Jag tog det inte personligt. När jag var vikarierande butikschef såg jag hur svårt det var att lägga ett vettigt schema när personalen jobbar deltid. Jag förstår att det var bra för företaget, men det var dåligt för mig.

Ansvaret för tvåbarnsfamiljens ekonomi blev det avgörande faktorn. Kerstin Borg insåg svårigheten att hitta ett annat deltidsjobb som går att kombinera med ett butiksjobb med arbetspass på vardagar mellan klockan 10-15.

Det hörs ingen bitterhet i rösten. Hon talar till och med värme om sitt gamla jobb, trots att hon i dag valt en annan yrkeskarriär. Det återstår två år av studierna till att bli hälsovägledare.

Kan du tänka dig att återvända till ett butiksjobb?

– Jag älskar att jobba i affär med att ge god service och hjälpa kunder, men i dag har jag barn, man och villa. Jag vet inte. Om jag fick en heltidstjänst skulle jag nog kunna tänka mig att gå tillbaka, säger Kerstin Borg.

Problemet är att det finns få heltidstjänster inom handelsområdet som domineras av deltidsarbetande kvinnor.

Hyvling

Lagen om anställningsskydd (LAS) omfattar uppsägningar, vilket innebär att företaget måste förhandla med facket och följa turordningsregler.

Hyvling innebär att arbetsgivaren krymper sina kostnader genom att låta anställda arbeta färre timmar istället för att säga upp personal. Åtgärden kan göras utan hänsyn till turordningsregler eller uppsägningstid.

Numera har den som mister arbetstimmar rätt att behålla sin tidigare lön under en omställningstid som motsvarar en till högst sex månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!