Högkonjunktur inom transportnäringen

Högkonjunkturen håller i sig vad gäller godstransporter i Sverige där det mesta av godset fortfarande sker med lastbil.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

PITEÅ2019-06-20 09:24

Ulf Perbo, näringspolitisk chef vid branschorganisationen Transportföretagen, säger att jämfört med april minskade godstransporterna i maj men att det har återhämtat sig.

–Marknaden är ojämn. Flera indikatorer pekar på ett tuffare konjunkturläge framöver, men än så länge har indexet under året visat stabilitet, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Transportföretagen har sitt eget sätt att räkna fram hur det går. Precis som för inköpschefsindex betyder värdet 50 varken hög- eller lågkonjunktur. Ett värde högre än 50 indikerar högkonjunktur och ett värde lägre än 50 signalerar lågkonjunktur.

Under maj i år var index för order 58,4, sysselsättningen låg på 55,5 och indexet för godsvolym låg på 55,8. Det senare kan jämföras med 66,3 under april.

Ulf Perbo säger att siffrorna anger att vi fortfarande lever i en högkonjunktur där näringarna går bra. Förra året transporterades totalt 539 miljoner ton gods på lastbil, järnväg och med sjöfart. Fortfarande går dock det mesta godset på landsväg. Förra året kördes 475 miljoner ton på lastbil, 38 miljoner ton gick på järnväg och sjöfarten befraktade 26 miljoner ton.

– Att transportvolymerna fortfarande utvecklas positivt stödjs av Trafikverkets barometer som visar på en uppgång av lastbilstransporter de senaste månaderna. Den är en god indikator på utvecklingen av svensk ekonomi och är en signal om att även andra kvartalet i år kommer att ha en god utveckling av BNP, säger Transportföretagens vd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om