Intresset för bakning har Helena Sundström haft med sig hela livet. Hon minns hur hon slog upp recept ur boken "Sju sorters kakor" och när hennes mamma tyckte det var för avancerat att baka kanapéer så blev det i stället en morot för Helena att lyckas.
– Det triggade mig lite. Den boken var egentligen det enda jag hade som influens när jag var 12–13 år. Det var så det började och sedan har bakningen alltid funnits i mitt liv, säger hon.
Likt både sin mamma och mormor föredrar hon att baka matbröd, bullar och småkakor. Hon fixar gärna också drinktilltugg och snittar.
– Ute på altanen har vi en bakugn och i den gör jag gahkku, pizza och pinsa.
Tanken om att medverka i programmet väcktes genom hennes söner. De tyckte bägge två att hon borde söka till programmet.
– Då avfärdade jag det men sedan tänkte jag: "Ja, varför inte". Jag tycker det är roligt att baka och jag är lite av en linslus, säger Helena och fortsätter:
– Jag är stolt över att jag från Piteå är med och att vår landsände får synas.
Helena sökte första gången till programmet 2023 men då gick det inte hela vägen. Efter castingen med provbakning fick hon beskedet att hon var andra reserv.
– Grejen var den att jag och min man hade varit i Japan, på en resa som vi hade bokat för längesedan, så jag landade på Arlanda på natten och steg sedan upp tidigt på morgonen för att åka till Kungsholmen. Jag var jetlaggad och funderade på vad jag gjorde när jag stod där under provbakningen.
Hon fick veta att hon var en duktig bagerska men man önskade att hon skulle ta ut svängarna lite mer.
– Gör mer detaljer och mer avancerat. Så då har jag haft ett år för att träna, säger Helena.
En ny ansökningsomgång startade och Helena gjorde om hela proceduren med casting och provbakning. Det blev jackpot och i maj reste hon ner till Stockholm för att påbörja inspelningen av programmet som har premiär den 2 oktober på TV4 och TV4 Play.
– Det känns jättespännande! Det är så enormt mycket som är filmat och det ska klippas ihop till 42 minuter per avsnitt. Det blir intressant att se vad de har tagit med.
Varje program består av ett paradbak och ett tekniskt bak. Totalt ska deltagarna komponera ihop tolv egna recept som ska avgöra vem som är värdig att koras som vinnare. För Helena har detta varit den största utmaningen.
– Jag höll nog på i en månad med att baka de här och vissa fick jag baka igen för att jag inte var nöjd med dem, säger hon.