Utredningen gällande parkchefen visar att hon gett sig själv förmåner för att uppnå privata fördelar. Ulrika Bohmans agerande kan antas ha lett till risk för en ekonomisk skada för kommunen samt en förtroendeskada gentemot kommunens invånare. Sammantaget menar utredningen att parkchefen har missbrukat sin förtroendeställning samt uppträtt illojalt mot sin arbetsgivare.
KPMG rekommenderar kommunen att lämna över ärendet till polis och åklagare för att bedöma om parkchefens agerande kan vara brottsligt.
– Slutsatserna stärker arbetsgivaren i uppfattningen om allvaret i parkchefens agerande. Den bekräftar också det riktiga i beslutet att både stänga av parkchefen och att tillsätta en extern utredning, säger Annika Nordstrand och fortsätter:
– Vi kommer att välja den rekommendationen och avser i dag att göra en polisanmälan avseende misstänkt trolöshet mot huvudman. Oavsett utgången av en sådan polisutredning så är Piteå kommuns förtroende för avdelningschefen förbrukat. Utifrån detta pågår ett personalärende.
Bygget av den japanska paviljongen som PT avslöjade i maj är fortfarande inte betalt.
– Det är en stor utmaning att avgöra vad det marknadsmässiga priset är och det finns även brister i hanteringen som försvårar uträkningen. Det kan inte säkerställas vilka fakturor som avser det privata bygget. Det föreligger alltså brister i bokföringen, säger Annika Nordstrand.
Parkchefen har också attesterat och godkänt betalning av sina privata kostnader.
– Driftledaren har beslutsattesterat fakturorna trots att han befinner sig i beroendeställning till parkchefen, vilket inte är förenligt med kommunens attestregler, säger Annika Nordstrand.
Får hon behålla paviljongen?
– Vill och kan parkchefen behålla paviljongen kommer hon ha rätt till det. Vilket pris som kommer att gälla är något vi måste titta på.
Avsaknaden av dokumentation rörande arbetet med projektet gör att det inte går att säkerställa att en faktura i slutändan skulle komma att ställas ut till parkchefen, enligt KPMG. Utredningen ser en uppenbar risk att fakturering skulle underlåtas då bara parkchefen och driftchefen hade insyn i de faktiska förhållandena.
Det har även klarlagts att det skett utlåning av kommunens egendom inom parkavdelningen. PT har tidigare avslöjat att Ulrika Bohman har använt sig av förvaltningens fordon i sin privata trädgård. Bland annat har anställda avverkat träd och kört bort dem med kommunens fyrhjuling och timmervagn. Enligt KPMG:s bedömning har parkchefen genom detta agerande utnyttjat sin ställning och tillskansat sig egna fördelar på ett otillbörligt sätt.
– Både vad avser nyttjande av bil och verktyg, men även av arbetstagarens nedlagda arbetstid om arbetet utförts på arbetstid. Det kan inte uteslutas att trädfällningen skett på arbetstid och det har förelegat fara för att kommunen får stå för hela eller delar av kostnaden, säger Annika Nordstrand.
KPMG konstaterar att en anställd som gratis lånar en släpvagn över en helg ska förmånsbeskattat med ett belopp som motsvarar kostnaden för att hyra motsvarande släpvagn på ortens bensinmack eller motsvarande.
Kommer ni att avskeda Bohman?
– Förtroendet är förbrukat från arbetsgivarens sida. I övrigt är det ett pågående personalärende som vi inte kommenterar, säger Annika Nordstrand.
Ulrika Bohman vill inte kommentera utredningen.