Här får transporteleverna en tidig inblick i yrkeslivet

Elever på Praktiska gymnasiet i Luleå har sagt att de som läser transportprogrammet på andra skolor ligger mycket längre fram i utbildningen. På Strömbackaskolan sker undervisningen strukturerat och eleverna får en tidig fot in i yrkeslivet.

Max Petterson går tredje året på transportprogrammet och ska just till att köra upp för C-kortet. "Hela tvåan har vi varit och kört lastbil och allt sådant där, men du måste ha minst 20 YKB-timmar, som det heter, för att få köra uppkörningen och sen börja med släp", säger han.

Max Petterson går tredje året på transportprogrammet och ska just till att köra upp för C-kortet. "Hela tvåan har vi varit och kört lastbil och allt sådant där, men du måste ha minst 20 YKB-timmar, som det heter, för att få köra uppkörningen och sen börja med släp", säger han.

Foto: Linus Nilsson

Piteå2022-11-04 17:00

Inriktningen transport i Piteå har sin undervisning på ett arbetsplatsområde där eleverna utbildas sida vid sida av de som arbetar i branschen.

– Här märker man ganska tydligt vad som väntar en. Det är viktigt att man faktiskt får den inblicken, säger Annika Niklasson, rektor på fordons- och transportprogrammet.

För att stärka samarbetet kring bland annat det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, har de även programråd regelbundet. Där elever, lärare och företagen i branschen medverkar, berättar hon.

Hon menar att jobbmöjligheterna för de som går ut ser bra ut.

– Alla elever som vill får jobb i branschen efter utbildningen.

Under utbildningen får eleverna, förutom kärnämnena, möjligheten att få behörighet i körkorten B, C, CE, hjullastare, truck och kran. Detta sker genom kurser som tagits fram genom ett samarbete mellan Transportstyrelsen och Skolverket, berättar Liza Qvarnlöf som är lärare och förarprövare på programmet.

– Vi har lagt upp utbildningen så man läser i block. Först läser vi blocket med personbil och när vi kollegialt anser att de är klara, att de har följt hela planen som Transportstyrelsen har tagit fram för B-kortet, då lyfter vi upp dem till nästa behörighet som blir C-kortet. Sen gör vi likadant tills vi kan lyfta upp dem till CE, som är lastbil med släp.

Hon fortsätter:

– För att jag ska kunna examinera på C och CE, ska alla kurserna vara betygsatta. De ska ha skrivit alla teoriprov och ha gjort alla uppkörningar för alla behörigheter. Sen måste vi ha rapporterat in YKB:n (red. anm yrkeskompetensbeviset).

Totalt är de fyra lärare på inriktningen, samarbetet dem emellan och med eleverna säger de är en viktig faktor.

– Man får olika kontakt med eleverna, den som eleven vänder sig till tar bollen helt enkelt, säger läraren Tomas Berggren.

Eleverna får även mycket körtid tillsammans med lärarna. Max Petterson som är inne på sitt tredje år har kört lastbil sedan årskurs två. När vi är på plats ska han precis köra upp för C-kortet.

– Jag är lite nervös men jag tror det kommer gå bra, säger han.

Vad tycker du om utbildningen?

– Vissa saker hade kunnat förbättras, men överlag är det bra. Jag kan inte säga någonting annat direkt. Det verkar vara ganska lätt att få jobb, så jag ser fram emot det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!