Sommaren 2018 gick till historien som en av de värsta skogsbranddrabbade somrarna någonsin. Inte förrän italienska brandbekämpningsplan kallades in lyckades räddningstjänsterna få bukt med den röde hanen. Efter insatserna kom kritik kring att Sverige saknar resurser vad gäller att bekämpa stora skogsbränder och det fick MSB att tänka till. Myndigheten beslöt att bygga en organisation med helikoptrar i beredskap, och under hösten 2018 gick MSB ut med anbud riktat mot helikopterföretag där Kallax flyg med 15 maskiner i flottan är Sveriges största.
Under 2018 deltog flygföretaget i brandbekämpningar i Västernorrland på uppdrag av räddningstjänster. Men sedan i mars i år ingår Kallax flyg även bland de företag MSB kan kalla ut vid stora bränder.
– Vi fick tilldelningsbeslutet den 15 mars att vi vunnit anbudet. Vi har gjort det i samarbete med helikopterföretagen Storm heliworks i Östersund och Heliair Sweden i Västerås för att kunna möta MSB:s krav. Heliair sköter administrationen. Vi och Storm blir underleverantörer till dem, förklarar Joakim Öberg, pilot och vice vd för Kallax flyg.
MSB:s krav är att helikopterföretagen ska kunna ställa minst tio helikoptrar till myndighetens förfogande, med olika inställelsetider. Den kortaste innebär att helikoptern ska vara i luften inom 90 minuter från larm. Joakim Öberg säger att det klarar inte Kallax flyg ensamt. Därför har bolaget valt att samarbeta med de två övriga.
– Under sommarsäsongen har vi mycket annan flygverksamhet och vi kommer också att ha två helikoptrar borta på arktiska expeditioner samt två på skogsgödslingsprojekt i Finland. Brandsläckning är samhällsnytta där risk för egendom och människor ofta utsätts för fara. Vi kommer hjälpa till med alla resurser vi kan, men för oss är det också viktigt att sköta om våra övriga kunder, säger Joakim Öberg.
Konceptet nu är att när en brand uppstår kallar MSB ut helikopterkapaciteten. Den maskin får lyfta som ligger närmast brandplatsen. I det fallet kan det bli Kallax flygs maskiner, eller någon av de andra i södra Sverige.
– När larmet kommer hanterar vi larmet internt inom helikoptergruppen om vilka maskiner som ska sättas in, säger Joakim Öberg.
Piteås och Älvsbyns räddningschef Torbjörn Johansson är glad över beskedet från MSB om den ökade helikopterberedskapen.
– Det är jättebra. Det blir en bra förstärkning. Nu vet man att det finns helikoptrar att boka. Andra helikoptrar kan ju vara ute på andra uppdrag, och det tar tid innan man får dom, så det här blir en stor förbättring.