Hans avsikt var att skrämmas

Han ångrar inte att han avfyrade sitt hagelgevär. Men Kjell Persson, 63, hävdar att han aldrig ville träffa den 38-årige båtmotortjuven.- Det är bara att beklaga, säger han.

Foto:

PITEÅ2008-08-21 06:00
Det har gått fyra dagar sedan Kjell Persson släpptes ur cellen i Piteå då NSD träffar honom på hans arbete i Jävrebodarna.
Han sätter sig ner med sin vita plastmugg med kaffe och berättar att han fått mycket stöd den senaste veckan. Trots att hagel från hans vapen träffat en annan människa.
- Folk har ringt. Då jag satt i cellen kom poliser in till mig. Alla sade samma sak: "Du har inget att skämmas för", säger Kjell Persson.
Varför sköt du?
- Jag ville skrämmas så att tjuvarna inte skulle komma tillbaka. Det var aldrig meningen att träffa honom.
Allt började klockan 4 på morgonen förra torsdagen då Kjell Persson gick på toaletten i sitt hem.
Okända människor i hamnen
Han tittade ut genom fönstret och såg en man med uppdragen huva springa mellan en okänd bil och en båt i hamnen. En kvinna fanns också på platsen.
- Jag klädde på mig fort och tänkte på vad jag skulle göra. Polisen frågade efteråt varför jag inte ringt dem. Men vi har haft två stölder här tidigare, och då kom de först på eftermiddagen.
Kjell Persson, som jagat i 50 år, tog med sig sitt hagelgevär. Han uppger att skälet var att han oroade sig för sin säkerhet. Tjuven kunde ha varit beväpnad.
- Jag tog min gamla Kingcab och körde ner. Då kom tjuvarna mot mig i sin bil. De försökte köra förbi mig, och jag tänkte att jag skulle köra på dem. Det slutade med att de åkte ner i diket.
Skott i luften
Han steg ur bilen medan mannen och kvinnan flydde in på Kjell Perssons gård.
- Jag ropade "stanna" och sköt ett skott upp i luften.
Mannen och kvinnan sprang runt Perssons hus och flydde efter en väg bakom huset. Det var i det läget som Kjell Persson avlossade hagelgevärets andra skott. Det som gör att han nu misstänks för grov misshandel alternativt vållande till kroppsskada.
Studsande hagel
Själv nekar han till att det som skedde var ett brott.
- Jag sköt aldrig mot honom. Jag väntade tills han kommit iväg 70 - 80 meter. På det hållet kan mitt hagelgevär aldrig göra allvarlig skada. Dessutom sköt jag ner mot vägen. Men då blev det tydligen så att haglet studsade efter vägen. Tjuven träffades av rikoschetterna.
- Hade jag velat skjuta honom direkt i ryggen så hade jag gjort det. Jag har jagat hela mitt liv. Men det var inte min avsikt att skada. Så här i efterhand inser jag att jag förstås borde ha skjutit i luften. Men det är lätt att vara efterklok.
Många stölder
Kjell Persson säger att det varit många stölder i trakterna runt Jävrebodarna de två senaste åren. Folket har tröttnat på att förlora sina tillhörigheter - och på att stölderna fortsätter utan att polisen kan stoppa tjuvarna.
- Allt det som är stulet mellan Jävre och Kinnbäck ryms inte i en långtradare.
Överraskande uppståndelse
För Perssons fru blev torsdagen en skrämmande upplevelse med poliser och journalister på och runt gården.
Hon visste inte vad som hade hänt.
- Hade jag vetat att det skulle bli sådan här uppståndelse så skulle jag väl bara ha öppnat garaget och sagt "ta alltihop", säger Kjell Persson.
BAKGRUNDSKOTTEN I JÄVREBODARNA
14 augusti kallas regionala insatsstyrkan till Jävre. På platsen tar man hand om en skottskadad 38-årig man. En kvinna i 40-årsåldern fanns också på platsen.
Flera grannar hyllade Kjell Persson, som avlossat sitt hagelvapen. Han jagade tjuven, som tagit en grannes båtmotor. 38-åringen blev lindrigt skadad.
16 augusti varnar Anders Danielsson, chef för polisens utredningsverksamhet, människor för att ta lagen i egna händer. Det sker efter att flera av NSD:s läsare prisat Kjell Perssons skjutning.
Samma dag släpps Persson ur arresten. Han misstänks för grov misshandel alternativt vållande till kroppsskada.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om