Grön omställning en utmaning i norr

Burlink välkomnar en grön framtid. Men bristen på tillgång till fossilfritt bränsle och det höga priset försvårar omställningen för både företag och privatpersoner, menar företagets ägare Kjell Lindqvist.

Burlinks lastbilar kör från Kalix i norr till Gävle i söder samt inåt landet och norska gränsen.

Burlinks lastbilar kör från Kalix i norr till Gävle i söder samt inåt landet och norska gränsen.

Foto: Burlink

Piteå2020-10-17 10:00

Förra året firade Burlink transport 100 år. Allting började med Kjell Lindqvists farfar som startade företaget. Efter några års taxiverksamhet investerade grundaren Simon Lindqvist i två lastbilar av modell Volvo 65:or.

Idag har företaget 82 anställda och omkring 60 fordon som fraktar allt ifrån bensin till pappersprodukter.

– En dag är det tänkt att min dotter ska ta över, säger Kjell Lindqvist, ensam ägare sedan 2014.

Nästa steg för företaget är den gröna omställningen. Tankbilarna står för 55 procent av omsättningen och bränslet som transporteras består mestadels av bensin och diesel, men Kjell Lindqvist hoppas på fler transporter med fossilfri frakt. En liten mängd HVO körs till Östersund.

– Kostnaden är ett hinder för kunderna. Ren HVO blev tyvärr för dyrt så det slutade folk köpa 2018.

undefined
Fotografi från 1973. Företaget körde ner kraftliner från Assi till Haraholmen. Assi blev senare Smurfit Kappa.

Burlinks lastbilar tankar hos leverantörerna. De kör på diesel med en inblandning av biobränslet RME och HVO100 som uppfyller kravet på reduktionsplikten, berättar han.

– Om vi hade möjlighet och priset på biobränslet var konkurrenskraftigt mot diesel skulle vi köra på exempelvis ren HVO100. Men i dagsläget är priset mycket högre och det finns inte att tanka här uppe.

I framtiden kanske elbatterier utgör en del av transporterna och eventuellt kommer lastbilarna kunna köra på el vid distribution i städerna, men det skulle bli svårare under de långa sträckorna, tror han. Lastbilarna kör från Kalix i norr till Gävle i söder samt inåt landet och norska gränsen. Chaufförerna ligger längs vägarna i tre dagar åt gången, året om, och många väljer att sova i lastbilarna. En fungerande värme i hytten är helt nödvändig.

– Vem vet hur länge ett elbatteri skulle räcka när det är minus 30 grader. Vinterväglaget drar dessutom mer bränsle.

undefined
Kjell Lindqvist är tredje generationens ägare av Burlink transport. Förra året firade företaget 100 år.

För att köra på RME behövs en separat tank för värme i hytten, men HVO går att använda, berättar han.

– Batterier kan vara ett komplement i det fallet. Det är samma problem för alla. De kommande el-bussarna i lokaltrafiken måste också ha diesel eller annat som värmekälla.

För att underlätta omställningen i Norrbotten krävs tillgång på exempelvis HVO, menar han.

– Jag skulle gärna se att HVO100 fanns tillgängligt för alla här uppe och att det inte var någon prisskillnad mot dieselpris. Tyvärr är efterfrågan högre än tillgången, säger Kjell Lindqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!