Garn fixar frisyren
Missnöjd med frisyren? Gå först till garnaffären.- Där kan du få inspiration, säger frisören Marita Näsman och sätter garn i håret på modellen Felice Öhman.
Jonas Wixner visade mästarsaxar för frisörer med prislappar på upptill 24 900 kronor.
Foto: Maria Ekman
I den stora hallen ska det på en cat walk bli visning av frisyrmode och på olika ställen är det uppvisning i hur frisyrer skapas och vilka verktyg som krävs.
Handplockad
En uppvisning är just hur man kan sätta garn i håret i stället för att sticka strumpor av det.
- Gå in i garnaffären och få inspiration, uppmanar frisören Marita Näsman från Västerås publiken som samlats för att invänta resultatet.
Sedan sätter hon garn i håret på 16-åriga modellen Felice Öhman från Piteå. Det är nästan samma färg på garnet som på Felices hår, men flätan ser ovanligt stadig ut.
Felice Öhman blev handplockad på gatan hemma i Piteå för modelljobbet på frisörmässan.
Hår till midjan
- Jag har håret ner till midjan, säger hon om det naturliga som frisören Marita Näsman valt att sätta upp och ersätta med garnhärvan.
- Jag hade ingen aning om att man kan sätta garn i håret och jag vet inte om jag kommer att prova efter mässan. Dom vill nog också ha tillbaka garnfrisyren.
Specialbälte
Felice Öhmans färdiga frisyr har delvis gått via fårsaxen, men för frisörerna gäller andra saxar. Jonas Wixners farfar var frisör i Piteå. Jonas pappa var också frisör, men i Umeå, och den tredje generationen fortsätter med saxen.
Och inte vilken sax som helst. Jonas Wixner har ett specialbälte fyllt med olika frisörsaxar och det är nästan en förmögenhet.
- En så’n här Sting Ray tillverkad i Australien kostar 24 900 kronor, säger han och visar en i raden i specialbältet.
- Det jag har i bältet är nog värt 80 000 kronor, men den dyraste saxen lämnade jag hemma. Den kostar 35 000 kronor.
Jonas Wixner förklarar det speciella med dessa dyrbarheter med att de är gjorda av specialstål från Japan och handsmidda i Australien.
- De har hårt stål och håller skärpan bra. Det är annat än maskinpressade eller gjutna saxar, säger Jonas Wixner och pekar över mot en mässgranne.
Men har då saxen någon betydelse för kunden?
- Klippet blir bättre och hårtoppen håller längre, säger Jonas Wixner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!