Friskvårdstimme – men inte för alla

Kommunanställda i Piteå har rätt till en timmes friskvård per vecka – om verksamheten tillåter. I praktiken innebär det att många inte kan motionera på arbetstid. "Det är en ihålig förmån", säger undersköterskan Pernilla Ehlin.

Åsa Grönlund, Pernilla Ehlin och Carola Berggren på Kommunal Piteå tycker det är tråkigt att friskvårdstimmen inte kommer många av deras medlemmar till godo.

Åsa Grönlund, Pernilla Ehlin och Carola Berggren på Kommunal Piteå tycker det är tråkigt att friskvårdstimmen inte kommer många av deras medlemmar till godo.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2020-10-04 09:53

Piteå kommun marknadsför sig med att använda friskvård som strategi för att skapa hälsofrämjande arbetsplatser.

Förutom friskvårdsbidrag och subventionerade träningskort ingår att alla anställda får motionera en timme per vecka på betald arbetstid, om verksamheten så tillåter. Det är den närmaste chefen som avgör om det fungerar.

– Det är jättebra att vi har friskvårdsbidrag och en friskvårdstimme om verksamheten tillåter, men ska man vara krass så tillåts den inte, säger Pernilla Ehlin.

Hon arbetar på ett vård- och omsorgsboende i Piteå och är förtroendevald för Kommunal i Piteå som företräder nästan hälften av Piteå kommuns 4 000 anställda. En stor del av deras medlemmar har inte möjlighet att motionera på arbetstid.

– De som arbetar på fastighets- och serviceförvaltningen har historiskt sett haft det lite lättare att ta ut friskvårdstimmen. Men för de som jobbar inom socialtjänsten och barnsomsorgen har det rent av varit kört, säger Pernilla Ehlin.

Skulle ni vilja se någon förändring?

– Absolut. Hur det skulle se ut är jättesvårt att säga, men förändring behövs. Vi är en yrkesgrupp som behöver träning för att hålla.

Carola Berggren, ordförande för Kommunal i Piteå, tycker det vore bra om frågan lyftes.

– Grundtanken är jättebra och vi borde ta upp den till diskussion igen. Jag jobbar själv i hemtjänsten och vi har haft jättesvårt att ta ut friskvårdstimmen. 

Hennes bild bekräftas av barnskötaren Åsa Grönlund, också hon förtroendevald för Kommunal.

– Vi ska kunna ta ut den när verksamheten tillåter och det gör den inte ofta. Vi har stora barngrupper och lite personal. Det är den krassa verkligheten. Många har helt slutat bry sig om friskvårdstimmen, för det finns ändå inget tillfälle, säger hon.

Carola Berggren konstaterar att organisationen är slimmad och att det är brist på vikarier som kan täcka upp. När det gäller friskvårdstimmen är det inte heller tillåtet att ta in vikarier. 

– Det kanske skulle vara lättare om den var schemalagd, men då ska man vilja det själv.

För Piteås cirka 700 yrkesverksamma lärare är det också svårt att motionera på arbetstid.

– En del kan lyckas klämma in det, men generellt är det svårt. Vår förvaltning blir mer slimmad för varje år, säger Christer Lindström, vice ordförande för Lärarförbundet i Piteå.

Den enda möjligheten är att ta ut friskvårdstimmen på planeringstiden utanför lektionerna.

– Men jag tror att många drar sig från att göra det på grund av hög arbetsbelastning. Går man undan blir det ännu stressigare när man kommer tillbaka. Ju mer pressad situationen blir, desto mer behövs friskvården. Det blir en paradox, säger Christer Lindström.

En annan sak som bekymrar honom är att det blir en könsfråga.

– De mansdominerade förvaltningarna som till exempel fastighet har kanske lättare att anpassa sin arbetsdag så att de kan komma loss, men för de kvinnodominerade yrkena inom utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen är det svårt.

Kan du se någon lösning?

– Nej, inte annat än mindre arbetsbelastning. Vi märker att de ekonomiska tumskruvarna dras åt. Det låter fint med effektiviseringar men för oss handlar det om sämre arbetsmiljö. Vi märker att det är fler och fler medlemmar som går in i väggen. Vi sitter i princip varje vecka med en medlem som har eller är på väg att gå in i väggen.

Friskvård i Piteå kommun

Friskvård är en del av Piteå kommuns strategi för att skapa hälsofrämjande arbetsplatser. Det övergripande syftet är att bibehålla och utveckla fysisk, psykisk, social och andlig hälsa, det vill säga att må bra i arbete och på fritiden.

Alla anställda får 800 kronor i friskvårdsbidrag. Utöver det har Piteå kommun tecknat avtal som innebär reducerade priser på träningskort för kommunanställda. Dessutom ingår en friskvårdstimme i veckan, om verksamheten tillåter.

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!