Nu har yrkesfiskarna framtidstro igen

Framtiden för länets yrkesfiske ser ganska ljus ut. Det konstaterar länsstyrelsen i en ny rapport och Pitefiskaren Magnus Persson kan bara hålla med. Framtidstron finns.

Piteåfiskaren Magnus Persson berättar att beståndet av siklöja är helt i balans, att prisbilden blivit bättre men att fiskekvoter och begränsningar ställt till det. Med bara sju dagars fiske mot normalt 25 hann han inte få upp så här mycket i höstas. (Arkivbild)

Piteåfiskaren Magnus Persson berättar att beståndet av siklöja är helt i balans, att prisbilden blivit bättre men att fiskekvoter och begränsningar ställt till det. Med bara sju dagars fiske mot normalt 25 hann han inte få upp så här mycket i höstas. (Arkivbild)

Foto: Robert Lundberg

Piteå2022-01-11 10:29

Länsfiskekonsulenten Dan Blomkvist konstaterar i rapporten att den gängse bilden av fiskerinäringen i Norrbotten, att yrkesfisket dras med dålig lönsamhet och består av en åldrande yrkeskår, inte riktigt stämmer.

I rapporten talas om en ökad tillgång på fisk, framför allt den viktiga siklöjan, om en positiv ekonomisk utveckling och att återväxten bland yrkesfiskarna i Norrbotten ser lovande ut då man lyckats rekrytera flera yngre fiskare.

undefined
Yrkesfiskaren Magnus Persson har framtidstro, särskilt nu då myndigheterna har backat från sina forskningsresultat och väntas tillåta fiske i normal omfattning framöver. (Arkivbild)

– Jo, framtidstron finns, konstaterar Pitefiskaren Magnus Persson som fiskar tillsammans med sin bror Christer Persson, men som under den gångna hösten också lyckats få med sig sin son Niklas ut i båten.

– Och man vet aldrig, kanske kommer han följa med mer framöver ...?

Magnus Persson säger att beståndet av den viktiga siklöjan är helt i balans och att även myndigheterna, som under hösten 2021 krympte ner fisket från normala 25 dagar till bara sju då löjan ansågs hotad, nu har backat från det.

– Så vi hoppas och tror att det ska betyda normalt fiske nästa höst, säger Persson.

undefined
Priset på löjrom, havets guld, har ökat under senare år och det kompenserar till en del de minskade kvoterna. (Arkivbild)

Tidigare års rekordfångster i kombination med höjda priser på havets guld, löjrommen, har lett till bättre förtjänst på sikt och ökad framtidstro, om än den kraftiga nerbantningen av fisketiden 2021 blev ett avbräck för yrkesfiskarna.

– Jo, vi hann nog bara fiska en fjärdedel av den normala mängden, kanske en tredjedel, funderar han.

I länsstyrelsens rapport talas också om laxfiskets ökade betydelse här i Norrbotten.

– Mellan 50 och 70 procent av den totala laxkvoten i Sverige fiskas längst kusten i Norrbotten. Man har dragit ner kraftigt på laxfisket i Östersjöområdet men i Norrbotten har vi till och med kunnat utöka fångstmängden över tid, vilket är unikt. Samtidigt har vi stärkt laxstammarna i våra vildlaxälvar, säger fiskerikonsulenten Dan Blomkvist i en kommentar till SVT.

Magnus Persson bekräftar bilden:

– Det är väldigt gott om lax nu, jag tror aldrig tidigare har funnits såna mängder, men det har ju förstås att göra med att de i princip strypt allt fiske i Östersjön, säger han.

undefined
Laxfiskets betydelse har ökat och det finns ganska gott om lax längs Norrbottenskusten i och med att i stort sett allt fiske i Östersjön har strypts. (Arkivbild)

Men, funderar han, "om man ska kunna dra fördel av beståndet, så måste man ju få fiska också – ortens fisk måste gå att köpa lokalt".

Han berättar att det i Piteå finns en sex-sju yrkeslicenser, "en par-tre i Jävre, så jag och brorsan och nån till", men att det glädjande nog finns ett par yngre förmågor nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!