Krögaren sågar kritiserade rökförbudet

Den nya tobakslagen skapade hård debatt när den infördes 2019. Två år senare går meningarna isär gällande hur lagen fungerar. "Det var en korkad och onödig lag", säger Kalles Krogs delägare Pontus Öberg.

Pontus Öberg, delägare av Kalles krog, anser att tobakslagen ställt till det för krogbranschen. (Arkivbild)

Pontus Öberg, delägare av Kalles krog, anser att tobakslagen ställt till det för krogbranschen. (Arkivbild)

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2021-09-13 20:45

När den nya tobakslagen infördes 2019 rådde delade meningar kring upplägget kring rökning vid entréer till butiker och fastigheter. Många verksamhets- och fastighetsägare kritiserade att tillsynsansvaret skulle falla på dem och befarade att den nya rollen som "tobakspolis" skulle kräva personalresurser och medföra högre personalkostnader.

Två år efter lagens införande finns olika uppfattningar kring hur lagen fungerat. Pontus Öberg på Kalles Krog var tidigt kritisk till lagen, och säger i dag att lagen gjort verksamheten i krog- och nattklubbsbranschen mer komplicerad.

– Det var en korkad och onödig lag, det här hade vi kunnat lösa på annat sätt. När man bedriver nattklubb och jobbar med entréer så är lagen ett bekymmer. Det blir mycket spring ut och in. Det krävs mycket mer personal, det blir dyrare och är svårare att hålla koll, säger han.

undefined
Pontus Öberg, delägare av Kalles krog, anser att tobakslagen ställt till det för krogbranschen. (Arkivbild)

I och med lagen blev det i praktiken olagligt att röka på gågatan i Piteå på grund av avståndet till butikernas entréer. Gallerians ägare Charlotta Wallsten upplever att situationen med rökningen blivit bättre över tid.

– Vi har plockat bort de askkoppar vi haft i anslutning till entréerna, så att man inte kan stå där. I början fick man påminna oftare, men det har blivit bättre, säger hon.

– Jag tycker generellt att rökförbudet respekteras. Det är en process liknande den när rökning förbjöds på serveringar, men jag upplever att det röks mindre utefter gågatan i dag, fortsätter hon.

undefined
Charlotta Wallstén upplever att rökningen utmed gågatan har minskat sedan den nya tobakslagen infördes 2019. (Arkivbild)

Ica Kvantums ägare Daniel Stenmark var kritisk till bristen på direktiv när tobakslagen infördes 2019, men tycker med facit i hand och pandemin i färskt minne att oron var obefogad.

– Det har runnit mycket vatten under broarna och saker som kändes stora då känns ganska små såhär i efterhand. Vi var oroliga från början då det saknades tydliga direktiv. Vi hade mycket ansvar men inga rättigheter att avvisa folk eller på annat sätt styra hur lagen skulle tillämpas. Det har däremot visat sig vara ett icke-problem, säger han och fortsätter:

– Första veckan var det mycket diskussioner, men det gällde främst det principiella kring förbudet som sådant. Det handlade inte så mycket om faktisk rökning i anslutning till butiken. När den diskussionen lade sig blev det stendött i frågan. Nu har de flesta accepterat att det är såhär det fungerar.

undefined
Icahandlaren Daniel Stenmark på Ica Kvantum säger att den initiala oron kring lagen visat sig vara ett icke-problem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!