Hon är på hemmaplan igen denna helg. Hemma i Piteå.
Hon, det är Miriam Winroth Mondragon. Sedan 25 år bor och verkar hon i Honduras, ett av Latinamerikas mest brottsdrabbade och korrupta länder. Gängen har delat upp stadsdelarna mellan varandra. I kläm kommer barnen, flickorna.
– Det är klart jag är rädd, säger hon och berättar om advokaten, kollegan, som mist livet i sitt arbete.
– Men mod får jag av min kristna tro.
I många år har Miriam Winroth Mondragon fört en kamp för att stoppa det sexuella våldet mot barn i Honduras. I den kristna människorättsorganisationen ASJ, som har 140 anställda, arbetar hon tillsammans med Team Rescue för att ställa våldtäktsmän inför rätta och för att hjälpa barnen genom både förhör och rättegång och tillbaka till ett liv igen.
Speciella team med advokater, detektiver och psykologer underlättar för barnen på vägen genom rättssystemet. Nu behöver till exempel inte barnen vittna tiotalet gånger i förhör och inför domstolar. Ett enda filmat förhör, inför domare, åklagare och försvarsadvokat, duger genom hela rättsprocessen.
Hon berättar om flickan som hon kallar Alicia som tillsammans med Team Rescue och polisen medverkade till att en av Honduras värsta våldtäktsmän till slut blev fast. Hon utsattes för ett övergrepp under pistolhot, men vågade ändå, när hon på nytt fick syn på gärningsmannen, skugga honom tillsammans med sin syster i flera kilometer så att polisen kunde ringa in var han bodde och gripa honom. Han dömdes till över tre hundra års fängelse. Varje dokumenterat övergrepp på barn i Honduras ger 15 års fängelse.
Till Piteå och Strömnäskyrkan kommer Miriam Winroth Mondragon idag, lördag, för att presentera boken Kärlek i våldets huvudstad. Den handlar om hennes liv och om kampen. Den är skriven av Berthil Åkerlund.
ASJ har en delvis annorlunda syn på hjälparbete än en del andra hjälporganisationer.
– Vi vill inte skapa parallella system, inte bygga skolor i privat regi när skolsystemet inte fungerar. Istället tar vi reda på varför systemet inte fungerar genom expertutredningar, tar fram kreativa förlag, bedriver påverkansarbete på högsta nivå och ställer de ansvariga till svars.
När ASJ upptäckte att 26 procent av lärarna inte befann sig i klassrummet och undervisade barnen, ledde det bland annat till att undervisningsministern sparkades.
Sverige och Sida lämnade Honduras 2010.
– Sverige övergav oss, säger Miriam Winroth Mondragon och berättar hur ensam hon kände sig sedan Sidakontoret stängts.
Men kvar finns Läkarmissionen som stöder arbetet.
Situationen ljusnar, inte minst genom hennes och ASJ:s arbete för barnen. För framtiden.