Oljeutsläppet
Kustbevakningen fortsätter sina utredningsåtgärder efter oljeutsläppet i Piteå hamn. Men enligt Mattias Lindholm, pressekreterare vid Kustbevakningen, är det inte längre ett brott man utreder.
– Förundersökningen är nedlagd av åklagare. Det finns fortfarande möjlighet att utfärda något som heter vattenföroreningsavgift, men det får vi återkomma till när ett sånt beslut eventuellt har fattats, säger han.
Vattenföroreningsavgiften ska påföras fartygets ägare och bestäms med hänsyn till utsläppets omfattning samt fartygets storlek enligt en tabell.
– Den avgiften brukar vara rätt kännbar just för att man ser allvarligt på förekomst av olja i havet, säger Mattias Lindholm.
Kustbevakningen bekräftar att utsläppet kommer från det fartyg som legat vid kaj i Piteå hamn sedan i söndags. Enligt uppgift till PT har hamnpersonal uppmärksammat en gul vätska som forsat ut från Wagenborgs nederländskflaggade fartyg Moezelborg och gul vätska är precis vad räddningstjänsten hinkat upp ur havet vid Haraholmsudden.
– Utsläppet är stoppat och fartyget har lämnat Piteå hamn, säger Mattias Lindholm.
Hur mycket olja kan ha läckt ut från fartyget?
– Vi har en uppfattning om vad det är för slags olja och vilka mängder det rör sig om. Men det får vi återkomma till när vi har utrett möjligheterna att påföra den här avgiften.
Vid 22-tiden på tisdagskvällen hade räddningstjänsten fyllt upp cirka 3 000 liter olja i tankar och arbetet fortsatte fram till 04-tiden på onsdagsmorgonen då cirka 6 000 liter hinkats upp. Räddningstjänsten gör bedömningen att minst två kubikmeter av det är ren diesel. Mattias Lindholm vill däremot inte kommentera hur mycket av den totala utsläppet som kan ha samlats in.
– Jag tror inte vi ska spekulera om det just nu, men man blir ofta förvånad över hur lite olja som krävs för att få en sådan här stor spridning. Rent generellt är det inte den storlek som man tror, men vi återkommer till vad det är för typ av olja och mängd.
Han konstaterar också att det ofta följer med mycket vatten när oljan tas up.
– Beroende på temperatur och oljeprodukt så kan det bildas en emulsion där oljan och vattnet blir en förening. Då tar man upp mycket vatten också och det är en av våra stora utmaningar när vi tar upp olja från havet, säger Mattias Lindholm