Europas största vindpark

Efter några år med lägre aktivitet i Markbygden utanför Piteå har vindkraftsbyggena tagit fart. Just nu bygger Enercon 77 turbiner samtidigt som energijätten Markbygden ett bygger 179 verk.

Foto:

Piteå2018-05-04 10:00

Etableringen av vindkraftprojektet i Piteå/Markbygden inleddes 2003 när Svevind, som bildades 1998, började sätta upp mätmaster i Markbygden. Mikael Kyrk, som kom till bolaget 2002, berättar:

–  Svevind beställde en utredning från Meterologiska Institutionen vid Uppsala Universitet. Den visade att Markbygden-området har optimala vindförhållanden, det finns tillgång till kraftnät och det finns inga stora motstående intressen samt god logistik i området, säger Svevinds operative Sverigechef.

Läs mer:Krönikan – "rikta energin åt rätt håll".

Redan 2008 byggdes 12 verk på Dragaliden.

– Det låg utanför Markbygden/1101-projektet. Tanken med den parken var att skaffa en plattform för hur vi skulle bygga vidare, säger Kyrk.

Han uppger att från början omfattade planen 700 verk, men den växte till 1 101 verk. 2008 lämnade Svevind in ansökan till regeringen som gav tillåtlighet till projektet i mars 2010.

Från början delades projektet upp i tre stora huvudetapper. Den första omfattade Skogberget med 36 verk. De byggdes under 2011-2012. Den första etappen bestod även av 77 verk vid Ersträsk samt ytterligare 179. Totalt 292 turbiner.

2016 beslöt Enercon och Svevind att dela på ägandet så att Enercon köpte den redan etablerade vindkraftparken Skogberget. Enercon förvärvade också projektet med de 77 verken i Ersträsk samt hela etapp 2. Det som hänt senast är att Markbygden ett, som ägs av General Electric och Green Investment Group, i en affärsuppgörelse som presenterades i november 2017, har tagit över finansiering och uppförandet av de 179 verken i etapp 1 från Svevind. Just nu pågår uppförandena av Enercons och General Electrics parker där 60 av GE:s turbiner startar redan till hösten. Båda parkerna ska vara i full drift under 2019.

Läs mer:Vindkraften blåser på: "Intresset är stort".

Under 2017 valde Enercon att slå av på takten i bygget av Ersträskparken sedan en ny lag i Tyskland satt press på vindkraftsprojektören. Lagen innebar att alla projekt som var tillståndsgivna före sista december 2016 skulle vara färdigställda senast sista december 2018. Det gjorde att satsningen i Sverige fick flyttas fram, men nu är arbetena i full gång.

Totalt investerar Markbygden ett (General Electric och Green Investment Group) åtta miljarder kronor i skogarna i Markbygden. Nedbrutet investeras elva miljoner kronor varje dag, sju dagar i veckan under två år.

– Jag tror inte folk förstår hur stort detta är, säger Tomas Riklund, PR- och pressmanager.

Conor McManus och Mats Gyllklint vid General Electric (GE) är general managers för Markbygden ett. Under sommaren tar Mats Gyllklint helt över ansvaret.

– Detta är GE:s enskilt största landbaserade vindkraftsprojekt och skälet till att vi valde att gå in är att GE vill producera grön el, här finns bra infrastruktur vad gäller el och det är bra vindförhållanden. Vi har också ett bra samarbete med kommun och samhälle, säger Gyllklint

Conor McManus säger att hittills flyter arbetena på bra. Tidsschemat följs och budgeten hålls för mångmiljardprojektet.

Det som fortsättningsvis återstår är att bygga de återstående två stora etapperna med totalt 809 turbiner. Den tredje stora etappen är överklagad till miljööverdomstolen som beviljat prövningstillstånd.

Fakta

General Electric (GE)

Markbygden ett bidrar med 7,4 % av Sveriges mål vad ­gäller energiomställning fram till 2020.

GE tornen är 131 meter höga. Till detta kommer bladdiametern på 13.8 meter. Total höjd 199 meter.

Tornet väger 375 ton.

Fundamenten väger 1 500 ton, innehåller 65 ton stål och har en volym av 600 m3 vilket motsvarar 62 fullastade betongbilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om