Att söka narkotika är nämligen bland det roligaste han vet och en påse med amfetamin, gömd i pappersfacket till en fax, är inga problem.
Lätt, nästan för lätt, har han lokaliserat knarket – och frysmarkerar.
– Jo, den här hunden markerar på det sättet. Han har en naturlig frysmarkering som vi har jobbat vidare på, andra hundar kan markera med att till exempel skälla, men den här hunden fryser i rörelsen och inväntar min reaktion, säger Pitepolisen och hundföraren Jan Grankvist.
Han har varit hundförare i tio år och Kaliber är fyrbent kollega nummer två, en relativt ny hund som varit i tjänst i ungefär ett år nu.
I polisområde Pite älvdal finns just nu tre, snart fyra färdigutbildade hundekipage.
– Jag, Anja Larsson och Mikael Ekefjärd är färdiga och Maud Stenström har en hund, men har två veckor kvar på sin hundförarutbildning innan de får träda i tjänst tillsammans, berättar Grankvist.
Han och Kaliber är litet speciella eftersom Grankvist äger hunden privat, men har ett avtal med polismyndigheten om att använda honom i tjänsten.
Det normala är annars att hundföraren får sin hund via Försvarsmakten, som föder upp valpen och först placerar den hos en fodervärd. Klarar den sedan testerna flyttar den hem till polisen och påbörjar sin riktiga utbildning.
Just i Piteå, är det litet speciella förhållanden i och med att Grans naturbruksgymnasium har riksintag för tjänstehund, som innebär att blivande tjänstehundar ”går på dagis” där och att blivande hundförare, exempelvis poliser, kan träffa och följa ”sin” hund redan som valp/unghund.
Hundarna utbildas sedan i en rad moment – sök, spår, skydd med mera, med mera – och får avlägga prov innan de är färdiga att tas i tjänst.
– Hunden är ett oslagbart arbetsverktyg. När det gäller narkotika söker den snabbt och fokuserat reda på substansen och låter sig inte störas av annat runt omkring, säger Grankvist och får medhåll av Petter Vikström, chef för särskilda insats-(SI-)gruppen som jobbar mest mot narkotika.
– Finns misstanke om att det kan finnas narkotika i en bil eller en bostad och vi får ett beslut om husrannsakan, ja då kallar vi direkt in en hund om det finns en tillgänglig, säger Vikström.
Det människan kan söka i timmar och dagar, hittar hunden ofta på några minuter så allt annat vore väl dumt. Hunden är ju det bästa vapnet i kampen mot narkotikan.