En hårsmån från döden

Det hade kunnat sluta med en katastrof. Svartbjörnsbyns IF:s flickor 97 var på väg till Sjulnäs för en fotbollsmatch när de mötte en lastbil som fick punktering och kom över på fel körbana.- Flickorna skrek och jag trodde att det var kört. Vi var någon meter från döden, säger Petronella Lindgren.

Petronella Lindgren vill inte tänka på vad som inträffat om inte försynen hade varit med dem. "Det här ska inte kunna hända. Det måste finnas mitträcken", säger hon. I bilbarnstolen sitter dottern Wilma Bäck, 2, och i baksätet dottern Ebba Simu, 13.FOTO: Maria Ekman

Petronella Lindgren vill inte tänka på vad som inträffat om inte försynen hade varit med dem. "Det här ska inte kunna hända. Det måste finnas mitträcken", säger hon. I bilbarnstolen sitter dottern Wilma Bäck, 2, och i baksätet dottern Ebba Simu, 13.FOTO: Maria Ekman

Foto: Maria Ekman

PITEÅ2010-08-10 05:43
Tillbudet inträffade vid 18-tiden på E 4 vid Håkansö. Det är bara ett par kilometer från den plats där en mamma, en pappa och deras femåriga dotter miste livet samt deras tioåriga dotter skadades svårt vid en frontalkrock med en buss den 25 juli. E 4 saknar mitträcken längs den här sträckan.
Krängde
Petronella Lindgren, 39, körde familjens minibuss med tvååriga dottern Wilma Bäck, 13-åriga dottern Ebba Simu och två av hennes lagkamrater. Hon såg hur en lastbil krängde och i full fart kom över på hennes sida av vägen.
Lastbilens vänstra framhjul hade exploderat. Hela däcket slets i bitar, framskärmen slogs sönder och luftslangarna till bromsarna slets av.
- Det gick så fort och ändå var det som att det hände i slow motion. Det rök av gummi och flög omkring delar av det trasiga däcket. Jag svängde över allt vad jag kunde åt höger utan att köra ned i diket. Det kan inte ha varit mer än någon meter tillgodo till lastbilen. Vi hade verkligen någon med oss i dag, säger Petronella Lindgren ett par timmar efter händelsen.
- Jag har fortfarande darriga ben. Men det känns bättre nu. Det gick ju trots allt bra. Men jag vill inte tänka på vad som hade kunnat hända. Vi hade kunnat vara döda allihop. Krossade, säger hon och tittar på tvåriga dottern Wilma som helt ovetande om skräckupplevelsen leker fridfullt i sin bilbarnstol.
Upprörande
Petronella Lindgren tycker att det är upprörande att vägsträckan saknar mitträcken.
- Det verkar inte som att människoliv är lika mycket värda här uppe. Det som hände här tidigare i somras är fruktansvärt. Ska det behöva hända igen innan man satsar på att göra vägarna här uppe lika trafiksäkra? säger hon.
Trots dramat på väg till matchen vann Svartbjörnsbyns flickor, med 2-0.
- Jag tror att vi fick en adrenalinkick av det som hände, säger Ebba Simu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om