Lindbäcks byggs vd meddelade det tunga beskedet till personalen under måndagen.
– Med hänsyn till den nedgång vi ser på marknaden och den nedgång i försäljning som vi har haft så kommer vi att tvingas banta ned organisationen, säger Mikael Brandt.
Den nya organisationen kommer att förhandlas med facken och Mikael Brandt vill inte säga hur många av de cirka 530 anställda som kommer att förlora jobbet.
– Det är ett betydande antal. Som grund har vi lämnat ett organisationsförslag och det är viktigt att den processen får ha sin gång. Därför går vi inte ut och talar om antalet som vi tror i dag. Vi återkommer med besked om 14 dagar.
Vilka berörs av det här?
– Samtliga funktioner. Sedan kommer vi att flytta produktion i Öjebyn, allt utom filialen, permanent till Haraholmen.
Lindbäcks bygg har i dag två fabriker, men snart kommer endast tillverkningen av specialmoduler att bli kvar i Öjebyn.
– Vi har redan flyttat mycket av produktionen till Haraholmen och tanken är att vi koncentrerar verksamheten där, säger Mikael Brandt.
Kommunala bolaget Piteå näringsfastigheter har tidigare köpt fabriken i Öjebyn för 110 miljoner kronor för att rädda Lindbäcks bygg som gått med förlust länge. Enligt Mikael Brandt är det inte aktuellt att säga upp hyresavtalet trots att nästan all produktion flyttas.
– Över tid vill vi inte göra oss av med den så vi söker nya hyresgäster till produktionslokalerna i Öjebyn så att vi kan hyra ut i andra hand. Vi har en intressent som tittar på det här just nu och jag tror att vi kommer få klarhet om det inom ett par veckor.
Vad händer om ni inte hittar någon andrahandshyresgäst?
– Vi står inte och faller med den kostnaden. Lindbäcks kommer att leva kvar, men självklart vill vi få ned kostnaden vi har.
Vad säger personalen?
– Jag har bekräftat en oro som många haft. De är införstådda med att vi i grunden tillhör en byggsektor även om vi har ett industriben. Vad som händer på byggsektorn får genomslag på ett företag som Lindbäcks.
Hur allvarlig är situationen?
– Det är allvarligt. Vi lever i en krigsekonomi. De enda som inte har fattat det är politikerna. Vi ser skenande energipriser, materialpriser och bränslepriser. Vi ser stigande räntor och fortsätter det här går vi in i en väldigt kraftig lågkonjunktur. Något måste göras.