Emelie syr halva kläder – gör succé

Emelie Norberg från Holmträsk fick i uppgift av Fairtrade att uppmärksamma omänskliga villkor inom modebranschen. Med sin nya kollektion uppmärksammar hon nu de kvinnor i låglöneländer som syr kläder för undermåliga löner.

Modesignern Emelie Norberg från Holmträsk brinner för hållbarhet. Nu gör hon succé med sin nya kollektion för Fairtrade som vill uppmärksamma de undermåliga lönerna för sömmerskor i låglöneländer.

Modesignern Emelie Norberg från Holmträsk brinner för hållbarhet. Nu gör hon succé med sin nya kollektion för Fairtrade som vill uppmärksamma de undermåliga lönerna för sömmerskor i låglöneländer.

Foto: Brandon Sandén

Piteå2023-05-02 10:15

Halv lön – halva kläder. Detta är sensmoralen i modedesignern och influencern Emelie Norbergs nya modekollektion. På uppdrag av Fairtrade har hon designat kläder som syftar till att uppmärksamma de inhumana arbetsförhållanden och löner som världens sömmerskor lever under. Nu uppmärksammas hennes arbete i Vogue, Damernas Värld, Scandinavian MIND och Tv4.

– Det finns inga maskiner som gör kläder. Istället är det oftast kvinnor som syr de kläder vi alla har på oss. De får i genomsnitt en halv levnadslön i deras egna länder. De får alltså hälften av vad de behöver för att alls kunna överleva. Då kom Fairtrade på att vi skulle göra en fotokampanj som speglar att om de har halva löner ska vi ha halva kläder, säger Emelie Norberg och fortsätter:

– De frågade om jag ville designa en kollektion utifrån den idén. Jag ville då göra halva kläder som går att bära och som också har fokus på hållbarhet. Allt är tillverkat av second hand-kläder och återbrukat material. Kläderna säljs på Tradera och pengarna går till välgörenhet som ska hjälpa de kvinnor som arbetar som sömmerskor i Bangladesh och Indien.

undefined
Modesignern Emelie Norberg från Holmträsk brinner för hållbarhet. Nu gör hon succé med sin nya kollektion för Fairtrade som vill uppmärksamma de undermåliga lönerna för sömmerskor i låglöneländer.

Emelie Norberg jobbar och verkar i Stockholm men har vuxit upp i Holmträsk i Altersbruk. Hållbarhet är den bärande drivkraften i hennes arbete och under flera år har hon skapat kläder och plattformar som fokuserar på återbruk och cirkulärt mode. Hon berättar att uppväxten i norr spelat en viktig roll för hennes intresse och syn på konsumtion och mode.

– I min familj har vi alltid sprungit på loppisar. Det är något vi tycker är väldigt roligt och så fort jag kommer hem så brukar vi åka ut på olika loppmarknader och second hand-butiker. Det är något jag alltid har sett fördelar med: att nyttja det vi har, att ta tillvara på det som finns och förnya det som redan producerats. Där min mamma håller på med möbler och konst håller jag istället på med kläder då det alltid varit ett intresse hos mig, säger hon.

I dag jobbar Emelie Norberg som frilansande modedesigner, utbildare och hållbarhetsinfluencer. Verksamheten har hon utvecklat parallellt med en kometkarriär inom telecom och IT. 2017 startade hon Lyxloppis på Facebook som i dag har 170 000 medlemmar. Med en utbildning i mode och design i ryggsäcken började hon tidigt sy egna kläder. Sedermera blev Instagram en lämplig plattform för att dela verk och kläder hon sytt och designat. 

– Jag fick mitt första riktiga genombrott när jag kontaktades av Ikea i Sundsvall, där jag gjorde en kollektion för ett Ikea-bolag som heter Inka. De har köpt en galleria i Sundsvall där de har en stor butik som heter Circuit som bara säljer cirkulärt mode. De frågade om jag ville göra en kollektion åt dem och den fick jättebra genomslag.

undefined
Emelie Norbergs kollektion för Fairtrade vill uppmärksamma de kvinnor som syr kläder i låglöneländer. "De får bara hälften av vad de behöver för att alls överleva", säger hon.

Numera driver hon det egna bolaget Emelie Norberg AB och arbetet inkluderar i dag allt från modedesign till att driva en podd och hålla utbildningar i remakes, lagningar, klädvård med mera. Fokuset på hållbarhet gör Emelie Norbergs roll lite speciell, då både influencers och modebranschen i mångt och mycket syftar till att driva följare och köpare mot mer konsumtion.

– Det finns en motsättning i det här. Jag vill jobba med hållbart mode, men mode är egentligen inte hållbart. Det är där vi står och stånkar. Jag vill inte stödja den här industrin. Jag jobbar istället med samarbeten. Jag tycker att vi ska arbeta med det som redan finns och få det att hålla längre, säger hon.

Hon har själv helt valt bort nyproducerat mode och de senaste tio åren har hon uteslutande handlat kläder på second hand. Den långvariga trenden med snabbt mode och överdriven klädkonsumtion tror hon kommer att brytas. 

– Modebranschen är under förändring. Något måste ske. Företagen kommer att behöva välja sin nisch. De bolag som satsar på hållbarhet hela vägen från produktion till konsument kommer att belönas. Jag försöker också att engagera mig mer politiskt i det här sammanhanget. I fredags träffade jag Alice Bah Kuhnke över en lunch och det är mycket grejer på gång även politiskt när det kommer till skatter, momsreducering och nya lagförslag, säger hon.

Parallellt med genomslaget av kampanjen för Fairtrade blickar Emelie Norberg nu framåt mot nya projekt.

– Jag har också ett stort projekt på gång åt en av Sveriges största gallerior. Jag kan inte säga mer i dagsläget, men det händer mycket just nu.

Emelie Norberg

Född: 1988.

Från: Född och uppvuxen i Holmträsk.

Bor i: Stockholm.

Gör: Modedesigner, hållbarhetsinfluencer, utbildare.

Aktuell med: Ny kollektion för Fairtrade för att uppmärksamma de låga lönerna bland modebranschens sömmerskor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!