Drönare ger Piteå kommun örnkoll

Här är det senaste användningsområdet för drönare. Den fjärrstyrda flygfarkosten används till att inventera beståndet av kungsörnar. ”Den sparar tid”, säger Stefan Andersson, kommunekolog i Piteå.

Örnnästet. Länsstyrelsens bild föreställer en örnunge som lär vara cirka 50 dagar gammal tillsammans med en vuxen kungsörn. På bilden syns också ett rötägg.

Örnnästet. Länsstyrelsens bild föreställer en örnunge som lär vara cirka 50 dagar gammal tillsammans med en vuxen kungsörn. På bilden syns också ett rötägg.

Foto: Jan-Erik Nilsson/Länsstyrelsen

Piteå2017-09-25 05:00

Under sommaren har populationen av kungsörnar kartlagts i hela landet på uppdrag av Naturvårdsverket. Den stora rovfågeln är fridlyst sedan 1924.

Inventeringen organiseras av respektive länsstyrelse. Piteå är ensam om i hela landet som gör en egen inventering. I kustkommunen finns tio kända revir.

Målsättningen är att skaffa sig en så detaljerad kunskap som möjligt om Sveriges näst största rovfågel.

– Vi har gjort egna inventeringar sedan 2008. Statens undersökning räcker inte för vår del. De besöker alla kända boplatser, men vi är också intresserade av nya revir. Vi vill veta exakt hur många örnar det finns i kommunen och var de har sina bon.

Anledningen till fågelintresset är exploateringen av vindkraft i Piteå.

I dag finns ett 50-tal vindkraftsverk i kommunen, men om det blir verklighet av alla redan prospekterade vindsnurror kommer siffran att stiga till 1 500.

Det finns fyra kända kungsörnsrevir inom de planerade vindkraftsparkerna.

– Vi vet från andra studier att örnar är väldigt känsliga för vindkraftsexploatering. Än har vi inte sett någon påverkan på våra örnar, men vi behöver skaffa tillräckligt med kunskap för att kunna styra var vindkraftsverken bör placeras.

I de två kommande etapperna av det stora vindkraftsprojektet i Markbygden fredas kungsörnens bo med en skyddszon på tre kilometer.

På senare år har skyddszonens yta utökats sedan forskare visat att kungsörnen i norra Sverige jagar över större områden än sina artfränder i söder. Tillgången på föda, till exempel hare, är större längre söderut.

Under vintern har Stefan Andersson sökt efter nya boplatser genom att studera örnarnas parningslekar och sedan försökt gissa var boet kan vara placerat.

Under våren har han besökt samtliga kända häckningsplatser. Det är i samband med boplatskontrollen som kommunekologen använder sig av drönartekniken.

– Det är ett bra komplement. I juni räknade vi alla nyfödda ungar. En del bon ligger minst sagt oländligt till. Förr fick vi klättra upp på en höjd, där vi med tubkikare kunde räkna antalet ungar. Numera skickar vi upp en drönare. Den låter lite om motorn, men ungarna verkar varken bli rädda eller störda. Dessutom kan vi via drönaren ta bilder av varje bo.

Tekniken används även i södra Sverige. Det har hänt att fullvuxna kungsörnar reagerat över en ovälkommen gäst i sitt revir och gått till attack. Utgången i den luftstriden är given.

– Det har aldrig hänt i Piteå, men jag har hört talas om demolerade drönare. Vi besöker alltid boet när både hanen och honan lämnat ungarna ensamma för att ge sig ut på jakt, berättar Stefan Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!