"Dricka pilsner kan man göra efter grillningen"

Intresset för matlagning väcktes när han flyttade hemifrån och att grilla har numera blivit en livsstil. Under sommarhalvåret håller Peter Eliasson sina uppskattade grillkurser. Här delar han med sig av ett gäng tips.

Sedan ett gäng år håller Peter Eliasson grillkurser. Han fokuserade tidigt på att välja lokalproducerade råvaror, ett ställningstagande som många norrbottningar gör enligt en ny grillrapport.

Sedan ett gäng år håller Peter Eliasson grillkurser. Han fokuserade tidigt på att välja lokalproducerade råvaror, ett ställningstagande som många norrbottningar gör enligt en ny grillrapport.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2020-06-05 07:32

Två stora grillar och en renodlad rök står på bakgården. Peter Eliasson har precis hämtat hem utrustningen från Kåbdalis, där de har levererat värme under vinterns grillevent men nu är grillarna redo sommarsäsongen.

 De flesta kanske känner honom som musiker, men Peter Eliasson har också jobbat som bartender, drivit nattkaféet Vagabonden och en bistro på Pite havsbad. Efter en förfrågan höll han grillkurser via ett studieförbund och bestämde sig sedan för att fortsätta med det i egen regi.

 – På somrarna är grillkurser i stort sett det enda jag gör, berättar Peter Eliasson som tidigt valde att använda lokalproducerade råvaror i sin matlagning.

– Jag gillar att handla från bonden i närheten – ibland vet jag till och med vad djuret heter – och jag pratar en hel del om min övertygelse kring lokalproducerad mat.

 Han tycker att de lokala producenterna blivit duktiga på att ta hand om och förädla sina produkter.

 – Det finns en lokal hantverksstolthet och en yrkesskicklighet som jag gärna stöttar.

Peter Eliassons ställningstagande stämmer väl överens med mönstret i Icas årliga grillrapport.

 Den visar att norrbottningarna är mest benägna att välja lokalproducerat när det är dags att grilla. 29 procent uppger att lokalproducerat är den viktigaste faktorn, jämfört med rikssnittet på 12 procent.

 – Jag tror att det beror på flera saker, men många tänker på klimatet och på att stötta våra lokala företag. Vi behöver ta ställning.

 Förutom poängen med att stötta lokala lantbrukare uppger norrbottningar att klimat, djurhållning och kvalitet också spelar stor roll.

Enligt rapporten grillar norrbottningarna helst nötkött, fläskkött och hamburgare.

 – Jag tycker det är synd att inte lamm och vilt hittar in på topplistan. Många tror kanske att det är svårt att grilla magert kött, men bara man har koll på innertemperaturen blir resultatet jättebra. Då är det kanske inte läge att surra och dricka pilsner just när man grillar – det kan man göra efteråt.

 Peter Eliasson lyfter fram termometern som det bästa hjälpmedlet.

 – Ingen kan säga graderna exakt genom att titta och trycka på köttet. En termometer är a och o och det är något jag alltid har med mig. Ingen vill till exempel ha en kycklingfilé som inte är klar, men inte heller en torr och däremellan skiljer det bara några grader.

 Han tipsar också om att grilla skaldjur.

 – Det är inte svårt, men de behöver oftast hög temperatur under kort tid.

De tre populäraste grönsakerna på grillen för norrbottningar är majs, lök och paprika.

 – Jag vill slå ett slag för att grilla mer grönsaker överlag. Helbakade rotsaker i grillen blir jättebra, eller att fräsa på mindre bitar på hög temperatur. Hel vitlök är god att grilla och en halverad citron på grillen får en helt annan karaktär.

 Själv grillar Peter Eliasson året runt, både privat och i jobbet. I grillrapporten framgår det att länsbor är mindre väderkänsliga än övriga landet. Hela 43 procent grillar i snö och hälften vid åska.

 – Jag tänker att vi är ganska vana vid hårt klimat. Jag har en grill som står under tak, då är det snabbt och enkelt att gå ut året runt, säger Peter Eliasson, som tycker att blåsten är värre än mörkret och kylan när det gäller matlagning över glöd.

 Glöden är ett nyckelord.

 – Gasolgrill i all ära, men det är något visst med öppen eld. Jag väljer kolgrill alla gånger.

Peter Eliasson om ...

... grilltrender

 Burgare har blivit något av en lyxrätt i dag. Råvarorna är fina och dyra och burgaren har fått en annan status och klang.

 Något annat som är populärt är 'barbeque low and slow' där man grillar stora bitar gris- eller nötkött som i den amerikanska södern där det är en jättekultur. Det ser man också på restauranger som öppnar och på kokböcker som släpps.

 Rökning känns också inne, men egentligen är det ju ett urgammalt knep för att bevara råvaror.

... vanligaste misstaget vid grillen

 Att man inte har koll på temperaturen i grillen, något som är lätt att styra med lock, spjäll och bränslemängd. Det är inte helt ovanligt att om man grillar utan lock brinner briketter och kol för okontrollerat med för hög temperatur som följd, så att maten blir bränd på ytan men ändå inte är klar i mitten. Själv har jag väl hunnit göra tusen miljoner fel, men jag har förhoppningsvis lärt mig något av dem.

... pelletsrökgenerator

Ett intressant verktyg att kunna röka utan värme (inte att förväxla med pelletsgrillar). Ger inte nog med värme för att tillaga en råvara, men ger massor av god smak som förbehandling. Pelletsen hälls i ett smalt rör och det är ungefär som att tända på en rökelse. Du kan röka räkor, kryddor eller ost. Port salut, en billig cheddar eller vanlig hushållsost blir supergod.

Om Grillrapporten 2020:

Grillrapporten är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo bland ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av 4 200 respondenter som är över 18 år och som någon gång grillar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!