Djurkremering – ett känsligt uppdrag

I åtta år har Rikard Nilsson haft sitt djurkrematorium. Sedan dess har det varit fullt upp.– Det har blivit mångdubbelt fler djur än jag räknade med, säger han.

URNOR PÅ LAGER. Urnorna beställer Rikard Nilsson från Umeå. Det finns flera olika varianter, men det är den här sorten han har på lager.

URNOR PÅ LAGER. Urnorna beställer Rikard Nilsson från Umeå. Det finns flera olika varianter, men det är den här sorten han har på lager.

Foto: Göran Ström

PITEÅ2014-04-22 08:00

Ett till två ton. Så mycket djur beräknar Rikard Nilsson att han kremerar varje månad. Han hämtar djur från Piteå, Luleå, Kalix, Haparanda, Överkalix, Älvsbyn, Arvidsjaur och Kiruna.

– Det är ett hyfsat stort upptagningsområde och jag får köra mina modiga mil i månaden, säger Rikard Nilsson.

Främst kremerar han hundar och katter, men även någon sköldpadda har passerat genom ugnen.

– Och en sibirisk dvärghamster. Den fick jag lägga in på eftervärmen, säger Rikard Nilsson.

Kremeringsugnen väger runt sex ton och Rikard Nilsson har själv byggt luckan till den. När ugnen öppnas flyttas dörren åt sidan tack vare ett par skenor, vilket gör att värmen från luckans insida inte strålar mot personen som ska hantera ugnen.

– Värmekänsligheten har minskat med tiden. Från början hade jag på mig skyddsrock och grejer, säger Rikard Nilsson.

En kremering kan kosta från 100 till 1 700 kronor, beroende på bland annat om den ska ske separat eller om det är allmän kremering som gäller. Det händer att kunderna frågar hur de kan veta om askan de får faktiskt är från deras eget djur och att kremeringen faktiskt skedde separat.

– Det handlar om att jag vill kunna sova gott om natten och veta att jag gör ett etiskt jobb, säger Rikard Nilsson.

Klinikerna där Rikard hämtar upp djuren lägger djuren för de enskilda kremeringarna i en blå säck, medan de allmänna hamnar i en svart. Alla djur är separat märkta med en lapp och de går alltid att spåra.

– Det ska inte finnas i världshistorien att djuren blandas ihop, säger Rikard Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!