Det finns hjälpande händer - överallt

"Vi har funnit varandra", säger Helene Lundberg, till höger, och lägger armen om Nina Huotari. De två kände inte varandra innan Hortlaxbranden och hjälpinsatsen för den drabbade familjen.

"Vi har funnit varandra", säger Helene Lundberg, till höger, och lägger armen om Nina Huotari. De två kände inte varandra innan Hortlaxbranden och hjälpinsatsen för den drabbade familjen.

Foto: Pär Bäckström

Piteå2013-02-04 06:00

Matplatsen hemma hos Helene Lundberg i Djupviken i Piteå har förvandlats till ett hjälpförråd. Sedan Nina Huotari i direkt samband med branden i Hortlax startade Facebookgruppen Medmänniskor och vädjade om hjälp till den hemlösa familjen har det strömmat in bidrag. Piteåborna har skänkt alltifrån kläder, sängkläder och hygienartiklar till husgeråd och möbler.

Mamma med fem barn
- Det handlar om en ensamstående mamma med fem barn. De miste allt i branden och det fanns ingen hemförsäkring. I bara underkläder och pyjamasar lyckades familjemedlemmarna rädda sig ur det brinnande huset. Min första tanke var att de måste få kläder på sig, säger Nina Huotari.

Det har kommit in en massa fräscha begagnade kläder men också nyköpta kläder från både allmänheten och i form av gåvor från olika butiker.

Helene Lundberg har tagit emot, sorterat och strukit och den drabbade familjen har fått välja ut det som de velat ha.

Likadant har det fungerat med andra saker, alltifrån hårspännen till barnen och diskborstar till sängar, bord och stolar.

- Det som familjen inte har behövt har vi sålt på en speciell hjälploppis. Nolia erbjöd oss gratis lokal, vi fick låna galgar av Piterevyn och ABF ordnade reklamskyltar. Några kvinnor bakade och sålde fika på loppisen till förmån för familjen. Den gav 8 950 kronor. Det har också kommit penningbidrag från privatpersoner på olika håll i landet. Nu har vi 30 000 kronor som ska fördelas till barnen, säger Helene Lundberg.

Trött men lycklig
Facebook-gruppen som Nina Huotari startade för tre veckor sedan har nu 3 264 medlemmar. Ett speciellt bankkonto har öppnats för de ekonomiska bidragen.

- Det är viktigt för oss att kunna visa alla bidragsgivare att allt går rätt till och att det som skänks verkligen kommer familjen till del. Jag fotograferar och lägger upp bilder på de skänkta sakerna på Facebook, säger Helene Lundberg.

Mängder av kramar
Hon är trött efter allt arbete med gåvorna men samtidigt lycklig.

- Piteåborna har varit fantastiska. Jag har gett så många kramar när de har kommit med grejer och Nina och jag har fått så många kramar av dem för att de tycker att vi gör ett så bra arbete, säger hon.

Helene Lundberg hyllar Nina Huotari:

- Nina är så bra på att ta initiativ och snabbt dra i gång saker. Jag skulle inte ha kommit i gång lika snabbt. Däremot är jag snabb att haka på, säger hon.

Nina Huotari i sin tur lyfter fram allt det praktiska arbete som Helene har gjort.

Nina Huotari har sina rötter i Ryssland och berättar att det är en självklarhet för henne att hjälpa människor i nöd. Det är något som är inbyggt i den ryska kulturen.

- Man hjälper varandra helt enkelt. Vem som helst kan ju drabbas av olyckor och behöva stöd, säger hon.

Bilen stals och brändes
Nina Huotari fick själv sin bil stulen och utbränd för inte så länge sedan.

Förutom alla praktiska bekymmer som det innebar så blev hon mycket illa berörd av händelsen.

- Jag funderade över om det var riktat mot mig personligen eller om det var en slump att just min bil blev stulen och bränd. Tänk dig då hur det ska kännas att mista hela sitt hem och alla tillhörigheter, säger hon.

Återskapar trygghet
Helene Lundberg berättar om hur Nina och hon försöker återskapa lite trygghet för i första hand barnen i den av branden drabbade familjen.

- Jag ska åka till Ikea med dem så får de köpa grejer för att kunna återskapa sina rum, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om