"Det fanns inga spår att gå efter"

Polisen försvarar att förundersökningen om de brott som Jörgen Oscarsson utsatts för lades ner samma dag som han anmält dem.

Jörgen Oscarsson är förvånad över att polisen lade ner utredningen samma dag som han polisanmälde.

Jörgen Oscarsson är förvånad över att polisen lade ner utredningen samma dag som han polisanmälde.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2021-07-24 10:05

– Jag bedömde att det inte gick att styrka vem eller vilka som förfalskat handlingar i Jörgen Oscarssons namn, det vill säga brottsmisstankarna olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning. Jag förstår obehaget för honom, men han har inte drabbats av någon ekonomisk skada, säger Jessica Lindmark, gruppchef för polisens bedrägericenter i Region Nord.

I motiveringen till att Lundmark samma dag lade ner Oscarssons polisanmälan skriver hon "Det finns inga åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp".

Enligt Oscarsson hade han skriftlig bevisning när det gäller själva bedrägerierna?
– Bedrägerierna har ju drabbat köparna och inte Oscarsson. Det är en helt annan fråga, men finns det skriftlig bevisning så tar vi gärna del av dem.

På polisens hemsida står det att när bedrägeribrott utreds så är det viktigt att säkra skriftlig bevisning, som kontoöverföringar och konversationer via e-post.

Allt det verkar finnas i det här fallet?
– Så kanske det är, men vi måste ha en målsägare för att kunna utreda brott. Jag har inte sett någon anmälan från den makedonska man som du hänvisar till. Möjligen har han anmält i sitt hemland och då är det inte en fråga för svensk polis, om än vi kan vara behjälplig, säger Jessica Lindmark.

Tror du att de två fallen i Piteå respektive Nordmaling hör ihop?
– Det kan vara så, men det vet jag inte. Vi har ett flertal liknande bedrägerier i Region Nord, men vi har sett att pengarna går till olika konton.

Just annonsbedrägerierna har ökat med över 100 procent i Region Nord?
– Det är en kraftig ökning, men de flesta fallen rör svenskar emellan. Den här typen av bedrägerier är inte lika vanliga här i norr, men jag vet inte hur det ser ut i andra polisregioner.

Är det svårt att utreda bedrägerier?
– Nej, om det skett penningtransaktioner så finns det spår att gå efter. Jag hoppas att de som blivit lurade anmäler och bidrar med underlag som vi kan jobba vidare med, säger Jessica Lindmark.

Alla polisregioner har egna bedrägericenter, men även på den nationella operativa avdelningen, Noa, finns ett nationellt bedrägericenter. Syftet med centret är att förebygga, brottssamordna och metodutveckla utredningsverksamheten inom bedrägerier.

Målsättningen är att färre personer ska drabbas av bedrägerier och att brottsvinsterna minskar och uppklarningen ökar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!