"Det är en fantastisk teknik"

Det är en unik anläggning som på kortast möjliga väg omvandlar hyggesavfall till miljövänliga drivmedel. I går invigdes IVAB-förgasaren - Sveriges första direktförgasanläggning i Piteå. Med den nya tekniken väntas både värdet på skogsråvarna stiga och nya klimatsmarta drivmedel kan tas fram.

Tomas Kårberger.<_Bildtext Fotobyline>Foto: Robert Lundberg</_Bildtext Fotobyline>

Tomas Kårberger.<_Bildtext Fotobyline>Foto: Robert Lundberg</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2010-11-18 06:00
En häftig ljusshow, pampig musik i högtalarna och så ett tryck på en nödknapp - sedan hade IVAB-förgasaren invigts på ETC i Piteå. Stod för själva knapptryckningen gjorde Tomas Kårberger, generaldirektör på Energimyndigheten.
- Det här är en typ av teknik som har framtiden för sig, menade Kårberger som tror mycket på det arbete som sker i Piteåbygden kring just det är området.
Omvandlar skogsrester
Den nya IVAB-förgasaren omvandlar första skogsresterna - grot, grenar och toppar till syntetgas om sedan kan förädlas vidare till miljövänliga drivmedel.
- Det är en fantastisk teknik för oss skogsägare, säger Ann-Britt Edfast, forsknings- och utvecklingschef på Sveaskog, som är med och finansierar pilotanläggningen.
Hon menar att avsättningen för skogsbränslet naturligt ökar och därmed också värdet på det som Sveaskog tar ut i form av biobränsle från gallring och avverkning. Sedan finns även målsättningen att kunna ersätta fossila bränslen med miljövänliga drivmedel.
IVAB förgasaren invigdes under Solander symposium som just nu pågår för fullt ute på Pite havsbad. Magnus Marklund, forskningsledare på ETC i Piteå, menar att förgasaren så vitt han vet är unik i sitt slag.
- Direktförgasning är en teknik som ligger i forskningens framkant och som utvecklas ytterligare på universitet och tekniska högskolor runt om i landet. För oss blir det ett test på hur effektivt man kan förvandla biomassa till drivmedel, säger han.
Bakom satsningen står förutom ETC (Energitekniskt centrum i Piteå), Energimyndigheten, Sveaskog och Smurfit kappa, IVAB (Infjärdens värme). Även Luleå tekniska universitet är med i samarbetsprojektet.
- Det handlar om att hitta den absolut kortaste vägen från skog till ett kommersiellt gångbart drivmedel. En tänkbar framtida produkt är BioDME, som är ett helt nytt förnybart och klimatneutralt bränsle, säger Per Westerberg, projektledare på IVAB.
Tord Jonsson, senior advicer på IVAB berättade att företaget startade sin energidivision förra året.
- Nu är vi med konstruerar och bygger och integrerar mot en helt ny marknad med nya kunder!
Fakta IVAB-förgasaren
Anläggningen har tagit ett år att bygga. Budgeten för hela projektet ligger på 25 miljoner kronor, av det står staten för 16 miljoner. Övriga finansiärer är Sveaskog och Smurfit Kappa.
Förgasaren är byggd av IVAB som också står som ägare av tekniken och ansvarar för kommersialiseringen.
Anläggningen ska i liten skala kunna omvandla skogsrester, i form av hyggesavfall till en gas som sedan kan nyttjas för att framställa exempelvis biodrivmedel.
Gröna produkter som kan framställas är metanol, etanol, FT diesel, DME, vätgas, blandade alkoholer och gröna kemikalier med mera.
Förgasaren är en liten pilotanläggning. Potentialen för förgasning är dock stor och kan ersätta upp till 45 procent av Sveriges bensin och drivmedelsförbrukning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om