De rycker ut för att hjälpa människor i nöd

Fjällräddningen har haft fullt upp den senaste tiden. De har undsatt nödställda turister, hjälpt sjuka och skadade och gjort personsök efter en lavin. Samordningen sköts av polisen.

Storm. Det hade varit hårt väder i två dygn i Nikkaluokta och Kebnekaisetrakterna när sex franska turister eftersöktes en natt för nästan två veckor sedan. De hittades välbehållna.

Storm. Det hade varit hårt väder i två dygn i Nikkaluokta och Kebnekaisetrakterna när sex franska turister eftersöktes en natt för nästan två veckor sedan. De hittades välbehållna.

Foto: Maria Unga

PITEÅ2018-03-29 12:34

Polisen ansvarar för alla räddningsinsatser i fjällvärlden. Till sin hjälp har de Fjällräddningen som bygger på insatser från frivilliga som utbildas och utrustas av polisen.

Fjällräddarna hjälper människor som behöver akut assistans i fjällen. De är indelade i ett 30-tal enheter som har varsitt specifikt geografiskt ansvarsområde runt om i fjällvärlden.

När sex franska turisterna anmäldes försvunna den 18 mars under sin färd från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation, drogs ett stort räddningspådrag igång. Ett tiotal fjällräddare på skoter sökte under kvällen och natten i området. När gruppen lämnade Nikkaluokta snöade det och gruppen hamnade fel.

Gruppen fortsatte åka och först efter sex timmar upptäckte de sitt misstag. Till slut sökte de skydd i ”Lisas” stuga, där de tillbringade natten. Telefontäckning saknades. Dagen efter fick de skjuts av Fjällräddningen.

När fjällräddarna skickas ut på uppdrag arbetar de under ledning av en räddningsledare från polisen, eller en insatsledare från Fjällräddningen. Polisen står för den nationella samordningen av Fjällräddningen och ansvarar för att utbildning och utrustning är densamma i hela landet.

För drygt en vecka sedan insjuknade en man i väglöst land i Mavas, Arjeplog. Fjällräddare på skoter skickades ut för att undsätta mannen. Dagen efter kunde mannen hämtas med helikopter och föras till vård.

Räddningsledare i de delar av landet som inte har fjällräddare kan begära hjälp vid behov, till exempel vid en allvarlig snöstorm i södra Sverige.

Förutom de vanliga fjällräddarna finns även så kallade alpina fjällräddare stationerade i Kiruna och Östersund. De är specialiserade på att arbeta vid branta stup och klippor. Många av deras räddningar utförs med vinsch från en polishelikopter.

Förra tisdagen gick en lavin i Riksgränsen och ett stort sökpådrag sattes igång på Nordalsfjäll där lavinen utlösts. Såväl helikopter, fjällräddare och polishund deltog i eftersöket. Det rådde då stor lavinfara i området.

En annan specialkompetens bland fjällräddarna är den enhet som utför räddningsuppdrag i grottor. Det finns så kallade grotträddare i Jämtland och Västerbotten. I flera av fjällräddargrupperna finns det även hundar som specialtränats och godkänts av polisen för att söka efter människor i laviner och fjällterräng. Varje fjällräddarhund leds av en hundförare.

Fjällräddarna samarbetar med flera myndigheter och organisationer, till exempel Försvaret, Naturvårdsverket, Fjällsäkerhetsrådet, länsstyrelserna, räddningstjänsten, turistorganisationer, Liftanläggningarnas branschorganisation samt fjällräddarnas internationella motsvarigheter.

Fjällräddare har så kallad färdselrätt, vilket innebär att de får köra skoter i områden där det normalt är förbjudet. Alla fjällräddare genomgår en grundutbildning hos polisen där de bland annat får lära sig grunderna i terräng-, snö- och lavinkunskap, radiokommunikation, första hjälpen och navigation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om