De fick inte bli gamla tillsammans

EU-parlamentarikern Hélène Goudin, 52, blev änka dagarna före nyårsafton. Hennes make Mats Johansson, som dog i en älgolycka, skulle ha fyllt 50 i dag.- Mats var mitt livs kärlek. Vi hade tagit för givet att vi ska bli gamla tillsammans, säger Hélène Goudin.

Katten Zelda ("vi trodde först det var en hona men sedan visade det sig att det var en hane") trivs med matte Hélène Goudin.

Katten Zelda ("vi trodde först det var en hona men sedan visade det sig att det var en hane") trivs med matte Hélène Goudin.

Foto: Bengt-Åke Persson

PITEÅ2009-01-29 06:00
Hélène Goudin tar emot i familjens hus på Klubbgärdet i Piteå. På köksbordet står ett fotografi av Mats Johansson och intill en vas med blommor. Familjetragedin är bara en månad bort. Hélène Goudin bjuder på kaffe och bullar. Familjens två hundar och katt finns med, pojkarna Pierre, 23, Jacques, 20, och Louis, 18, är också hemma.
Detta är samtalet och tankarna kring köksbordet om det som hände den 28 december:
- Mats jobbade i Åsele. Han arbetade där under veckorna och pendlade på söndagar och fredagar. Mats sa att han hade sett vilt efter vägen tidigare och just den här söndagen så skjutsade han de två yngsta pojkarna till Arjeplog , de skulle ta körkort. Jag ringde till honom på kvällen men fick inget svar, jag trodde att han hade somnat framför sporten.
Ringde på dörren
- Då ringde det på dörren och det stod två poliser utanför och min första tanke var "vad har nu pojkarna hittat på?". Då såg jag att en präst också var med och då förstod jag att det hänt något allvarligt. Pierre och jag var hemma och då fick vi veta vad som hade hänt.
- Vi fick veta att Mats hade krockat med en älg och kört ner i diket och sedan krockat med ett träd. Jag har inte sett polisens rapport men air-bagen hade inte utlösts. Älgen var för hög.
- Jag ringde till mina föräldrar i Luleå, jag sov ingenting första natten och jag ringde inte till pojkarna i Arjeplog. Jag ville ju inte ha ansvaret för en ny olycka. Dagen därpå ringde jag till pojkarna och berättade och de valde att avbryta utbildningen.
Har inte förstått
- Vi, barnen och jag, har pratat men vi har nog inte förstått det här. För oss är han fortfarande i livet. Det har inte sjunkit in än. Mats var min stora kärlek under 23 år. Fortfarande känns det inte som att jag sörjer, jag har inte förstått vad som har hänt. Varför reagerar jag inte? Först dog min far ung, därefter min bror och så min make. Man härdas kanske - jag har ingen aning.
Hélène Goudin berättar att känslorna kan komma hastigt och vid oväntade tillfällen.
- Härom dagen hittade jag inte knappen i bilen som öppnar bensinluckan. Då bröt jag fullständigt ihop. Jag tror att det liv jag levt gör att det tar lång tid att förstå att Mats inte finns.
Alltid engagerad
Små vardagsvanor som aldrig blir sig lika.
- Jag var i Bryssel förra veckan. Mats brukade alltid ringa till mig, nu är det ingen som ringer. Jag har svårt att sova om nätterna. Det här hör till livets gång och det är ingen sjukdom att vara ledsen, men sen måste jag börja sova för att fungera.
- Jag har fått hjälp av mina föräldrar och barnens kompisar har varit här och spelat sällskapsspel. Mats var ju alltid engagerad i ungdomar.
Mats Johansson arbetade länge på Posten men slutade efter en knäskada och utbildade sig till ingenjör.
Chef i Åsele
Han var arbetslös i ett och ett halvt år innan han blev chef för renhållningen i Åsele i juni förra året.
- Kvällen innan han gick bort sa han att nu ser jag fram mot att få barnbarn. Nu skulle vi kunna ägna oss åt oss själva. Vi brukade säga att i den här familjen var det vi vuxna som hade flyttat hemifrån, inte barnen.
När Hélène Goudin blev invald till EU-parlamentet för fem år sedan var Junilistan en sensation, blev tredje största svenska parti i parlamentet med tre platser.
Hoppas på ny period
Hélène Goudin står på fjärde plats på Junilistans valsedel. Hon hoppas på en ny mandatperiod vid valet i juni.
- Det känns som att vi äntligen har vi kommit in i det här och vet hur det fungerar.
I förra valet tog vi röster från alla partier men kanske mest från Miljöpartiet. I år tror jag att vi tar röster från kristdemokraterna. Jag tror också att vi kommer att få många sosseröster.
Sparlåga
Hélène Goudin blir hemma i Piteå till och med begravningen.
- Just nu jobbar jag på sparlåga. Jag arbetar med vår EU-tidning och en rapport om försäljning av sälprodukter inom unionen.
Lördag den 7 februari begravs Mats Johanssons. Förutom de gemensamma barnen med Hélène Goudin har Mats Johansson också en äldre dotter i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om