Därför satsar Smurfit på säkerheten

Hälsa och säkerhet är viktigt vid Smurfit Kappa i Piteå. ”Vi har arbetat intensivt med de frågorna under de senaste två åren”, säger vd Per Swärd.

Tavla. Arbetena förs in på tavlan där personalledaren Patrik Johansson exakt vet var alla anställda och underleverantörerna arbetar med. Det förs in uppgift när arbetet påbörjas och när det avslutas.

Tavla. Arbetena förs in på tavlan där personalledaren Patrik Johansson exakt vet var alla anställda och underleverantörerna arbetar med. Det förs in uppgift när arbetet påbörjas och när det avslutas.

Foto: Tommy Norin

Piteå2017-06-06 07:00

Smurfit Kappa Piteå har drygt 500 anställda och tillverkar 700 000 ton kraftliner per år. En arbetsplats med ibland riskfyllda moment, men vd Per Swärd är nöjd över att fabriken inte haft några allvarligare olyckor de senaste åren.

– Den senaste inträffade för ett och ett halvt år sedan då en anställd hos en entreprenör fick ett verktyg på foten. Senaste olyckan på en anställd som ledde till frånvaro, skedde hösten 2016. Hittills under 2017 har vi inte haft några arbetsplatsolyckor alls som lett till frånvaro, säger han.

Smurfit Kappas arbetsmiljöingenjör Åsa Wellborg pekar på att fabriken är arbetsmiljöcertifierad enligt OHSAS 18001 som utfärdas av ett externt certifieringsorgan, DNV GL.

– Vi har ett medvetet systematisk arbete med visionen inga olyckor alls, säger Per Swärd.

Fabrikens hälso- och säkerhetsprogram för 2017 är uppdelat i hälsa och arbetsmiljö/säkerhet.

Under rubriken hälsa ryms skifteskörkort vilket bland annat innebär utbildning i sömn och kost för skiftpersonal. Företaget utbildar också i hjärt- och lungräddning.

Arbetsmiljö/säkerhet handlar om en interaktiv säkerhetsutbildning med test (SSG säkerhetskörkort) som alla anställda och entreprenörer ska gå igenom.

Smurfit Kappa har många underleverantörer. Speciellt vid de stora underhållstoppen där fabriken har ett samordningsansvar.

– Vi ska säkerställa att entreprenörerna vet om vilka risker som finns i fabriken där vi har en tydlig ansvarsfördelning och säkra rutiner, säger fabrikschef Ulf Aili.

Per Swärd säger att fabriken hela tiden investerar i automationer som ska ge säkrare arbetsmiljöer. Just nu byggs rulllmaskinen (slutet av pappersmaskinen) om. I dag sker en del av upprullningen av kraftlinern manuellt. Det ska delvis ersättas av ett slutet system.

Vid fabrikens renseri styrs arbetena upp mycket strikt. Personalledaren Patric Johansson och produktionsteknikern Peter Nyberg visar en tavla i operatörsrummet där anställda och entreprenörer ska markera vilka jobb de utför, var i renseriet de utförs och när arbetena börjar och slutar.

– Vi kör kontinuerliga genomgångar kring risker, har regelbundna skyddsronder, och varje måndagmorgon har vi möte kring säkerhet. Man ska inte stressa i arbetet. Om någon får jobba tio minuter extra för att lösa ett problem är det värt det om det bidrar till ökad säkerhet, säger Patric Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om