Att efter arbetstid låna räddningstjänstens verkstad och tvätthall har varit uppskattat hos personalen. Det säger räddningschefen Jim Lundström som själv brukade tvätta bilen på jobbet innan han tillträdde sin nya tjänst den 1 maj.
– Det är klart att det har varit uppskattat för personalen att slippa betala för att åka till en tvätthall eller stå på gården och tvätta, vilket man egentligen inte får göra. Att kunna reparera bilen om något gått sönder har också varit uppskattat.
Men efter Piteå-Tidningens avslöjande om att parkchefen Ulrika Bohman lånat förvaltningens fordon och låtit anställda bygga en japansk paviljong till henne stoppades utlåningen på förvaltningen. Nu försvinner också förmånerna på räddningstjänsten i väntan på en kommunövergripande översyn där det ska klarläggas vad som är tillåtet.
– Nu har vi sagt att vi måste pausa allt som rör nyttjande av kommunens egendom i privat syfte i väntan på att utredningen är klar. Jag är ny i min roll som räddningschef och har inte tänkt i de här banorna tidigare, men för mig är det jätteviktigt att det utreds för att tydliggöra att allt är rätt. Det behöver ses över, säger Jim Lundström.
På parkförvaltningen har det framkommit att det funnits en lånekultur. Enligt Jim Lundström har det varit samma på räddningstjänsten, men det är pausat nu.
– Det har förekommit visst hemlån av material. Det är inga stora grejer, men det kan till exempel vara en hålsåg eller ett långpass. Personalen har även fått låna motorsåg och röjsåg mot att man lämnar tillbaka dem fulltankade. Vi har även traktor men den har inte fått lånas hem. Samma gäller med snöslunga och andra fordon.
Vad säger personalen som blir av med sina förmåner?
– De tycker såklart att det är tråkigt och det förstår jag. Det är ett mervärde som underlättar livet och såklart blir det en missnöjdhet. Sedan vart vi hamnar i slutändan vet vi inte.
Jim Lundström ser fram emot en utredning som tar hänsyn till alla aspekter.
– Medborgarna ska känna förtroende för kommunen och veta att skattepengarna används på rätt sätt. Vi måste också vara en attraktiv arbetsgivare och våra anställda ska inte behöva vara oroliga för att göra fel.
Finns det risk att det blir svårare att få tag i brandmän om förmåner försvinner?
– Det kan vara någonting som väger över för den som är i valet och kvalet att börja eller vara kvar. Sedan hoppas jag att anledningen till att man är med som deltidare till exempel är att man vill bidra till att skapa ett säkert samhälle för sig själv och sina närstående. Om det skulle hänga på att man inte får tvätta bilen är det jättetråkigt.
Kommunchefen Andreas Lind säger att kommunen sedan avslöjandet jobbat mycket kring frågan om utlåning och andra förmåner.
– Vi i förvaltningschefsgruppen har gått ut med att ingen kommunal utlåning är tillåten. Vi måste pausa det här och ta diskussionen till hösten och framåt. Jag förstår att det väcker känslor för det är förmåner de har haft under längre tid och nu inte längre kan ha i väntan på att vi ska diskutera hur vi ska ha det.
Kan de få tillbaka sina förmåner?
– Det är en balans mellan att vara en attraktiv arbetsgivare och vara rättvis gentemot alla anställda. Men vart det landar får vi se till höst. Vi ska göra ett noggrant arbete.