Framtidens älgförvaltning, var ämnet för dagen när Skogsstyrelsen, Jägarnas riksförbund, länsstyrelsen, Jägarförbundet och Norra skogsägarna, samlades för ett panelsamtal. "Den förnybara råvaran som växer i skogen har en fantastisk förmåga att ersätta fossila råvaror. Men i nuläget tuggas det upp nästan 20 procent av den årliga tillväxten genom viltbete. Älgar smaskar på en kostsam framtidsbuffé som skulle kunna skapa klimatnytta" skriver initiativtagaren Norra i ett pressutskick.
Torgny Hardselius, ordförande för Norra och markägarrepresentant för en älgförvaltningsgrupp, säger att det är avgörande att älgstammen minskar och att stora pengar står på spel.
– De älgar som planerats fälls inte i nuläget och både skogsbruket och jaktlagen har ett gemensamt intresse i att detta förändras och att avskjutningsmålen effektiviseras, säger han.
Torgny Hardselius säger att man generellt i Sverige har för stora skador på skogen efter viltbete och att mycket bottnar i älgexplosionen som var på 80-talet.
– Man bestämde sig då för att stärka älgstammen och höll tillbaka avskjutningen. Det ledde till en kraftig ökning av antalet älgar. Vi lade ribban högt och vande oss vid en stor mängd älgar och det resulterar i omfattande betesskador.
Naturvårdsverkets uppsatta mål att sju av tio tallplantor ska förbli oskadda fram till att de når en höjd av 4,5 till 5 meter, uppnås inte. I vissa områden är skadeprocenten så hög att föryngringen måste göras om, vilket kostar stora summor pengar.
– I ett område i Melderstein vid Niemisel som Norra äger är det i princip "rakborstat", säger Torgny Hardselius.
Han säger att det finns områden i Piteå älvdal där skadorna också är stora. Sådana områden finns exempelvis i Älvsbyn, i Alterdalen och på Pitholmsheden.
– Två till tre procent färska skador varje år går att acceptera. I nuläget ligger skadorna på 11 procent.
En älg behöver äta mellan fem och sex kilo torrsubstans varje dag och tallplanteringar är ett lättåtkomligt buffébord från januari till april.
– Man måste öka avskjutningen för att få ner skadebilden.
Är det inte en risk med att för många älgar skjuts?– Att reparera en liten älgstam går fort. Det är bara att undvika att skjuta korna. Men att reparera en förstörd tallföryngring tar många år och kostar stora pengar, säger Torgny Hardselius.