Allvarlig kris inom psykiatrin

Piteå-tidningen rapporterar om stora brister i arbetsmiljön på vuxenpsykiatrin i Piteå. "I bästa fall får patienterna inte den behandling de behöver. I sämsta fall är det risk för liv" säger en tidigare anställd.

Verksamhetschefen Ola Fritz medger att det finns vissa problem, men inte att de skulle äventyra patientsäkerheten.

Verksamhetschefen Ola Fritz medger att det finns vissa problem, men inte att de skulle äventyra patientsäkerheten.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2019-10-11 10:33

Utåt sett målar vuxenpsykiatrin en positiv bild av verksamheten med god patientnöjdhet. Man på insidan döljer sig ett utbrett missnöje bland personalen med chefernas ledarskap och den psykosociala arbetsmiljön.

– Det är en arbetsmiljö där ingen vill jobba. Jag har inte hört någon som trivs, säger en tidigare anställd till PT

Piteåtidningen har intervjuat sammanlagt 16 anställda och tidigare anställda. Ingen av dem vill gå ut med sin identitet då de är rädda för repressalier eller svårigheter att få en framtida anställning inom regionen. Många av dem beskriver situationen på arbetsplatsen som ren mobbning och vittnar om repressalier och korrigerande samtal med dem som lyfter bristerna i arbetsmiljön.

Fackföreningen Saco har varit inkopplade i frågan och flera arbetsmiljöundersökningar pekar på tydliga brister inom verksamheten som på 52 av 76 punkter ligger under andra arbetsplatser i Sverige. Bland annat vad gäller depression bland de anställda, förtroende för ledningen och stress. Trots att dessa brister varit synliga under lång tid har personalen inte sett några åtgärder. Bara under 2019 har tio anställda sagt upp sig.

Även den tidigare enhetschefen Grethe Gabrielsson vittnar om den dåliga arbetsmiljön.

– När människor gråter på jobbet, då är det allvarligt, säger hon till PT.

Hon beskrivs av personalen som en omtyckt chef men har sagt upp sig eftersom att hon inte vill stå bakom ledningens arbetsmiljöpolitik

Verksamhetschefen Ola Fritz ger en helt annan bild av situationen. Han medger att det finns problem kopplade till en specifik mottagning men säger till PT att man har jobbat länge med att förbättra arbetsmiljön. Ett arbete han upplever har varit framgångsrikt.

– Tydligen har vi inte gjort tillräckligt. Vi har ett internt problem, definitivt. Men som verksamhetschef måste jag se till hela kliniken, säger han till PT.

Han förnekar att de ska ha förekommit repressalier eller korrigerande samtal med medarbetare som klagat på arbetsmiljön men medger att han kan ha agerat fel i sin roll som chef.

–Jag får ju fundera på hur jag kommunicerar hur vi ska klara det här uppdraget framöver, med mindre resurser och mer psykisk ohälsa i samhället.

Han förnekar också att bristerna skulle innebära att det skulle finnas risker för patientsäkerheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om