Allt fler uppdrag för fjällräddarna

25 uppdrag så här långt i år mot tre uppdrag under samma tid förra året. Den här säsongen har börjat hektiskt för länets fjällräddare.

Ritsem. Tidigare turistsäsong ge fler uppdrag för fjällräddningen dne här tiden på året.  Bilden är en arkivbild.

Ritsem. Tidigare turistsäsong ge fler uppdrag för fjällräddningen dne här tiden på året. Bilden är en arkivbild.

Foto: Emma Eriksson

PITEÅ2018-03-29 12:34

Stefan Källström är verksamhetsutvecklare för fjällräddarna och har Norrbotten som ansvarsområde. Han säger att antalet uppdrag för fjällräddarna ökat markant de senaste åren och kopplar ökningen till den växande turismen.

– Turismen i fjällkedjan har ökat generellt och säsongen börjar tidigare, vilket bekräftas av turistföretagen som säger att besökarna är både fler och kommer tidigare, säger Stefan Källström.

I dagsläget verkar 80 fjällräddare i länet, fördelade på 8 grupper plus en särskild enhet som är specialiserad på alpina uppdrag. De är utbildade på klättring och höghöjdsräddning. Kebnekaise är ett exempel på ett område där den alpina enheten verkar, eftersom terrängen där ofta är svår.

Han säger att han just nu arbetar med att rekrytera nya fjällräddare, men att det inte är helt lätt.

– Vi är i dagsläget för få för antalet uppdrag. Det finns intresse att bli fjällräddare men det finns också vissa krav som måste uppfyllas. Inlandet är en avfolkningsbygd, vilket gör rekryteringen svår. Helst måste en fjällräddare vara boende på orten där denne ska verka, man måste kunna lämna sitt arbete och annat när larmet går. Man måste också vara en lämplig person som fungerar i gruppen, säger Stefan Källström som säger att många av nuvarande fjällräddare börjar bli lite till åren.

Han är dock mycket nöjd med det arbete som utförs och att organisationen är väl fungerande.

– Fjällräddarna har stort förtroende hos allmänheten. Det är en unik organisation som så gott som alltid gör klockrena insatser och då gör vi omkring 400 insatser per år i fjällkedjan.

Vad är det vanligaste uppdraget?

– Den vanligaste insatsen är hämtning av en skadad eller sjukdomsdrabbad person. Det kan handla om att någon stukat foten eller brutit ett ben, drabbats av förfrysningsskador eller hypotermi, och behöver hjälp.

Till vilka platser kallas ni ofta ut?

– Ofta är det till undsättning från Kungsleden och Kebnekaise, dit många turister åker för att uppleva högfjällsmiljö. Det händer också mycket på de stora skidanläggningarna.

Påsken står för dörren och under dessa besöksintensiva dagar kommer fjällräddarna att patrullera och vara synlig på många leder. Stefan Källström passar på att rikta en uppmaning till fjällturisterna.

– Mitt budskap för att bege sig ut i fjällvärlden är att vara väl förberedd, ha rätt utrustning, lämna färdmeddelanden. Se till att kommunicera och om telefonen laddar ur och man hamnar fel bör man kunna orientera sig med karta och kompass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om