Alla länsbor som fyller 30, 40, 50 eller 60 år ska erbjudas en hälsoundersökning vid hälsocentralen. Nytt för i år är en hälsoenkät som fylls i på internet innan besöket.
I Västerbotten där man är föregångare har hälsoundersökningarna blivit succé med mycket positiva effekter. Bland annat kraftigt sänkt dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar och ökad livslängd bland befolkningen i länet. Där når man numer 70 procent av befolkningen.
I Norrbotten håller man som bäst på med att jobba in arbetssättet.
– Hälsocentralerna har lite olika inställning till hur de vill arbeta med undersökningen, säger Margareta Eriksson.
Uppdraget är stort, runt 12 000 människor ska kallas i länet varje år.
Vissa hälsocentraler har svårare att klara det av olika anledningar och prioriterar inte uppdraget. Förbyggande arbete kan vara knepigt då det tar resurser från verksamheten och man inte ser resultat direkt.
Hur många länsbor som faktiskt nås av erbjudandet är oklart, eftersom vissa centraler inte skickar ut något. Men i och med hälsoenkäten via internet kommer regionen att kunna få fram statistik över hur många som faktiskt får inbjudan och hur många länsbor som nappar.
– Redan nu kan vi se att hälsocentralen i Arjeplog nått 100 procent. Sen finns det centraler som endast skickat inbjudan till några få procent och andra som kommit upp i 50 procent. Cederkliniken i Piteå har lyft frågan eftersom de har haft få som nappat på undersökningen.
– Det är en bra och viktig undersökning och en möjlighet att få prata med vårdpersonal en timme om sin hälsa. I Norrbotten har vi mer problem med hjärt- och kärlsjukdomar än övriga landet.
Enligt Margareta Eriksson så har en hel del människor i riskzoner fångats upp tack vare hälsosamtalen.
– Även om fokus ligger på hjärt- och kärlsjukdomar så är det en bra och viktig möjlighet att prata med vårdpersonal om sin hälsa. Det tycker jag absolut att man ska ta tillvara på.
Än så länge är nio regioner i landet igång med samtalen men många är på gång eftersom det är ett regeringsbeslut.