Här får konsten nytt liv med hjälp av AI

Med hjälp av AI kan vem som helst skapa konst bara med ord. Demokratisering av konsten eller fusk likvärdigt med dopning inom idrotten? Josefin Jonsson och Emil Eklund är konstnärsparet som skapar digital konst där AI nästan alltid är med på ett hörn.

Konstnärsparet Josefin Jonsson och Emil Eklund med lilla hunden Aina.

Konstnärsparet Josefin Jonsson och Emil Eklund med lilla hunden Aina.

Foto: Klas Hallvarez

Piteå2023-06-04 15:00

Rosa. Det är det första som slår en när man kommer in i Josefin Jonsson och Emil Eklunds villa. Här går det mesta i rosa, till och med hunden. 

Josefin och Emil träffades under utbildningen på Sunderby folkhögskola. Båda är Piteåbor och efter en tid av samåkning blev de ett par.

– Sedan konstskolan har vi knappt rört en penna eller tittat på ett papper men nu när vi har börjat jobba mer med AI så har vi plockat fram alla gamla grejer igen.

Även om AI automatiserar processer och underlättar i skapandet kan det också inspirera till andra uttrycksformer. 

Efter att ha börjat med en tidigare version av AI-verktyget Dall-e fick Josefin chansen att testa den senaste helt gratis. 

Utvecklarna fick syn på de alster som Josefin hade skapat och erbjöd henne obegränsad access till den nya versionen som inte var ute på marknaden än.

– Jag kanske gjorde 1 000 bilder om dagen den första tiden. 

Men hur går det då till när man skapar bilder med hjälp av AI? Användaren börjar med att skriva in en beskrivande textrad, en så kallad prompt, där man anger motiv, bakgrund, stil och annat. När AI:n har gjort sin tolkning av texten så får användaren fyra alternativ att välja mellan.

undefined
För Josefin Jonsson har arbetet med AI satt fart på kreativiteten igen.

För varje bild som genereras får användaren betala med krediter som köps med riktiga pengar direkt på sajten. Om användaren vill korrigera eller lägga till något så kostar det ytterligare en kredit.

Detta kan ju låta som lite för enkelt och på gränsen till osportsligt. Och visst finns det kritiska röster till att skapa konst med hjälp av AI.

– Många tycker att det är själlös konst, det blir fula händer och allt ser likadant ut. Och så är de rädda att det ska bli bättre än deras egen konst. Att folk kan skapa något som är över deras kunskapsnivå, säger Josefin.

Ny teknik har alltid orsakat upprörda känslor hos dem som känner sig hotade av den.

– Redan när fotograferandet digitaliserades ville killarna med jättedyra systemkameror att det tydligt skulle markeras om bilden hade förändrats digitalt. De trodde att det var döden för fotograferande när Photoshop kom. 

– Det är alltid så när ny teknik kommer. Vissa känner sig hotade och vill bromsa utvecklingen. Med AI är det verkligen så, i början strejkade nästan konstnärerna men det känns som att det har normaliserats lite grann, säger Josefin.

Det var inte självklart för Josefin att hoppa på AI-vågen när den kom.

– Till en början tänkte jag hålla tillbaka lite grann med AI. Men då märkte jag att jag blev frånåkt av andra och de verkade ha så roligt, säger hon.

Även när hon hade anammat tekniken så dröjde det innan hon delade med sig av sina alster.

– Jag drog mig länge för att lägga ut rena AI-bilder online. Det kändes som att det skulle få en negativ effekt, 

Men vem äger egentligen verket, är det den som har skrivit "prompten" eller den som har skapar verktyget?

– De flesta AI-verktyg ger användaren full äganderätt, säger Josefin.

undefined
Disketter är något som AI:n inte riktigt har koll på.

Samtidigt som AI kan producera fotorealistiska vyer och porträtt så har den fortfarande sina begränsningar. En relativt simpel form kan bevisligen vara riktigt knepig. En vanlig diskett, eller den var vanlig för 20 år sedan, blir till något som påminner mer om en hårddisk kombinerad med en diskett.

Oavsett teknik så har alltid slutresultatet varit viktigare än resan dit, för Josefin Jonsson.

– Om jag kan fuska så gör jag det. Det är en utmaning att se hur långt man kan komma med att utnyttja verktygen maximalt, det är mitt driv, säger hon.

Emil är mer för att sitta och nöta i timmar med detaljer.

– Det är ju ett val man gör, säger han.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra som konstnärer, säger Josefin.

undefined
Konstnärsparet Josefin Jonsson och Emil Eklund med lilla hunden Aina.

Till exempel kan Josefin ta fram en bild med hjälp av AI som Emil gör en 3D-modell av i datorn som sedan kan användas för att skapa ytterligare varianter av ursprungsbilden eller till en animering.

En AI-genererad bild kan även sätta igång det kreativa tänkandet. Om skaparlusten finns där men idéerna tryter så kan AI:n hjälpa på traven.

– Annars kan det ta väldigt lång tid och det kanske inte blir något i slutändan, säger Emil.

– Det är det som är roligt med AI, man kan få bra idéer, säger Josefin.

Att alla helt plötsligt kan skapa bildkonst är inget som skrämmer Josefin, som tvärtom vill att så många som möjligt anammar tekniken och börjar skapa.

– Det hotar verkligen inte mig som konstnär. Även om någon kopierar det vi har gjort, vad är då nästa steg? Vår styrka är ju det kreativa och vårt nästa steg – vår själ kan de aldrig kopiera.

Vi tar oss ner för den knarriga trappan till ateljén i källaren och det är ingen skräll att det mesta går i rosa även här. I ena sidan av rummet står fyra skrivbord med flera skärmar och datorer. På andra sidan en liten myshörna.

Här och var ligger retroprylar. Gamla Nintendospel från 1980-talet som får min nostalginerv att vibrera. Josefin tar fram sin favoritretropryl – en mobiltelefon från 2006 och jag känner mig gammal.

– Det är ikonisk mobiltelefon, säger Josefin.

2006, det var ju nyss. I AI-världen går tiden ännu snabbare. Det som var stort för två år sedan har redan fått epitetet vintage.

På ett av skrivborden ligger faktiskt ett analogt verk. En frustande tjur som springer och dammet yr. Men det visar sig att sanningen inte är så analog som ögat tror.

undefined
Med hjälp av AI skapade Josefin Jonsson bilden på tjuren som sedan ritades med hjälp av en skärmaskin utrustad med kolpenna i stället för kniv. Emil Eklund färglade sedan verket.

Tjuren är skapad av AI, sedan har Josefin skrivit ut den med en skärmaskin där kniven är utbytt mot en kolpenna. Därefter har Emil kolorerat och lagt till detaljer i bilden. 

– Betraktaren tänker att detta är hundra procent handgjort, säger Josefin. 

– Eller? kontrar Emil.

Ett annat roligt experiment för att “lura” var när Josefin köpte en skrivare som skriver ut polaroidbilder.

– Jag bad AI:n göra flera gamla och suddiga vintagebilder och skrev ut dem som polaroidbilder och då ser det verkligen ut som om jag har tagit bilden med en kamera. Jag njuter av att kunna lura så många människor, säger Josefin och skrattar. 

undefined
Bilder skapade av AI som har skrivits ut på polaroidbilder skapar en illusion av äkta vara.

Spelar det då någon roll om ett uppskattat konstverk är skapat av en maskin eller en människa. Eller ett samarbete dem emellan?

– Jag bryr mig inte längre om det är en AI som har skapat en perfekt bild eller om en människa har tagit ett fotografi. För mig är det verkligen inte relevant, säger Josefin.

Och det kanske är så, bara för att verktygen finns krävs det ändå en viss kreativitet för att få till det där extra. De flesta av oss kan skriva – få är författare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!