Ägarna slog aldrig larm

Ett 40-tal nötkreatur dog eller fick avlivas när ligghallen i Backträsk rasade samman.

KODRAMAT. Lantbrukaren ville inte ha hjälp av räddningstjänst eller distriktsveterinär vid raset, när ett 40-tal nötkreatur hamnade under snömassorna.

KODRAMAT. Lantbrukaren ville inte ha hjälp av räddningstjänst eller distriktsveterinär vid raset, när ett 40-tal nötkreatur hamnade under snömassorna.

Foto: Maria Johansson/Piteå-Tidningen

Piteå2018-02-15 18:13

Det katastrofala raset upptäcktes av djurägaren vid 4-5-tiden på onsdagsmorgonen. Djurägaren satte igång räddningsarbetet med hjälp av grävmaskin och traktor. Under rasmassorna fanns ett 40-tal döda och skadade djur. De djur som var skadade avlivades på plats. De döda djuren kommer att destrueras.

Läs mer: Dottern om kodöden: Tragiskt

Läs mer: Ett 60-tal kor kvar under rasmassorna

Vid 14-tiden fick räddningstjänsten larm om händelsen och skickade ut räddningsfordon från så väl Piteå som Älvsbyn.

– Vi trodde att det var akut, men när vi kom till platsen uttryckte djurägaren förvåning över vår närvaro. Det känns lite konstigt att vi inte fick larm tidigare, säger räddningstjänstens insatsledare Lars Andersson.

– Djurägaren hade maskiner på plats och det pågick fortfarande arbete med att ta bort rasmassor. Samtidigt avlivades skadade djur medan vi var där, men vi var inte involverade i det. Vi gjorde en lägesbedömning och beslöt att tillkalla polis och distriktsveterinär. men från vår sida fanns inte mycket att göra, så vi lämnade gården vid 16-tiden, säger Lars Andersson.

Linda Callenberg, chef för distriktsveterinärerna i Piteå, bekräftar att ett besök gjordes på platsen under onsdagseftermiddagen.

– Det var räddningstjänsten som bad oss komma dit, men det fanns ingen uppgift för oss. Djurägaren hade själv bedömt att de djur som var skadade måste avlivas.

Aron Backman, kriminalkommissarie vid Piteåpolisen, betecknar i nuläget händelsen som en ”olycka”, men säger att polisen ska sätta sig in i omständigheterna kring olyckan och avvaktar resultatet av den utredningen.

Under torsdagen besökte Anna Modig, chef för länsstyrelsens djurskyddsenhet, gården i Backträsk.

– Vi har gjort kontroll och tillsyn av de djur som lever. Vår uppgift är att se till att de mår bra. Att många djur befann sig utomhus när taket rasade är normalt eftersom de bestämmer själva om de vill vara inne i ligghallen eller inte. Djurägarna har andra byggnader att tillgå istället för den raserade ligghallen.

– När en sådan här sak inträffar så har djurägarna handlingsplikt och de drog själva igång räddningsarbetet. De har bedömt att de klarade av situationen och inte behövde hjälp av räddningstjänst eller veterinär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om