På torsdagen släppte träleverantören SCA Timber nyheten om att ett 20-tal anställda vid Munksunds sågverk i Piteå kommer att få lämna sina jobb. I dag jobbar ungefär 120 människor på sågverket och varselbeskedet innebär att en sjättedel av personalstyrkan kommer att få gå.
Anledningen till varslet ska vara att träleverantören vill effektivisera sin produktion i Norr- och västerbotten genom att samordna produktionen mellan sågverket i Munsund och sågverket Holmsund i Umeå.
SCA Timber har redan inlett förhandlingar med facket.
– Vi har informerat alla anställda. Jag upplever ingen massiv oro men visst finns det enskilda personer som säkert känner oro, säger Anders Nilsson, chef för Munksunds sågverk.
– Vi räknar med att ha förhandlat färdigt innan semestern.
Det är inte klart vilken typ av lösningar som kommer att erbjudas de som får lämna sågverket.
– Vi tittar på alla möjligheter för att göra det så skonsamt som möjligt för alla inblandade. Det går inte att utesluta omplacering av anställda som möjligheter men vi har inte det på bordet för tillfället, säger Anders Nilsson.
Facket har förståelse för nedskärningarna.
- Det är alltid tråkigt med personalnedragningar men vi hoppas att kunna lösa det med pensionsavgångar. Vi har full förståelse att det här behöver göras för att klara konkurrensen, säger Patric Lundström, ordförande GS fackklubb i Munksund.
Den svenska skogsindustrin haltar på den internationella marknaden. På grund av den svenska kronans starka värde så har exporten minskat. För att kunna konkurrera har skogsindustrin tappat nästan 15-20 procent på marginalen.
– Det är allmänt känt i branschen att det är dåliga tider. Ska vi konkurrera måste vi kunna ha bra prislösningar och vara kostnadseffektiva, säger Anders Nilsson, chef för Munksunds sågverk.
Den svenska skogsindustrin står för ungefär elva procent av Sveriges totala varuexport.