Annika Sjöströms son Samuel Bergdal, 16, bröt vänster ben som efter operation blev infekterat. Ett tag senare bröt han samtidigt vänster arm och höger ben. Efter ytterligare någon vecka gick det inte bättre än att han bröt även den högra armen. Han hade nu inga ben att stödja sig på eller hela armar att använda. Det blev en vecka på Sunderby sjukhus och sedan vård hemma i Norrfjärden.
– I början så låg jag mest, men till slut blev det så att man var tvungen att gå upp. Men jag låg så länge i början, jag hade ingen ork att ta mig upp, säger Samuel Bergdal.
Annika Sjöström berättar att sonen under den första tiden inte kunde göra någonting på egen hand. Han behövde hjälp att ta sig upp ur sängen och till toaletten.
– Man måste hjälpa på med kläder och hjälpa upp i rullstolen och maten fick vi ju skära åt honom.
Samuel Bergdal har den ovanliga sjukdomen osteopetros som gör att hans skelett blir hår och skört och lätt bryts av.
– Det kan räcka med att jag är trött på morgonen och inte har koll på var bordsbenet är och så sparkar jag in i det och bryter flera tår.
– Man vänjer sig inte vid smärtan, men det finns som inget att göra, säger Samuel Bergdal.
Sjukdom upptäcktes när Samuel Bergdal var tre år och det finns i dag inget sätt att bota sjukdomen.
– Jag försöker att inte begränsa mig själv, men jag är försiktigare.
När Annika Sjöström efter vårdveckorna sedan ansökte om tillfällig föräldrapenning fick hon ett brev från Försäkringskassan som uppgav att hon inte kunde få någon ersättning. Detta eftersom sonen inte anses vara allvarligt sjuk och har fyllt 16 år. Sonen omfattas inte heller av lagen om stöd och service.
– Först blev jag så arg, jag var arg hela dagen när jag hade läst det där brevet. Jag tyckte det var så självklart att de inte skulle säga nej, säger Annika Sjöström.
Försäkringskassan uppger för Norr media att reglerna är sådana att föräldrar inte kan få ersättning om barnet är fyllda 16 år och inte anses vara allvarligt sjuk i lagens mening. Vilket innebär att det ska finnas ett påtagligt hot mot barnets liv.
Försäkringskassans pressavdelning uppger att tjänstemännen inte kan göra annat än att följa det regelverk som finns och anser man att reglerna bör ändras är det en fråga för politiken.