Brutalt mord i Piteå tas upp i poddavsnitt

Andreas Ylipää, 27, knivmördades brutalt efter en kväll på krogen. En kort tid innan mordet hade de båda förövarna varit föremål för flera ingripanden.

Kort efter mordet på Sundsgatan i centrala Piteå tände människor ljus till minne av Andreas Ylipää.

Kort efter mordet på Sundsgatan i centrala Piteå tände människor ljus till minne av Andreas Ylipää.

Foto: Pär Bäckström/Arkiv

Piteå kommun2019-10-08 19:00

Nu uppmärksammas mordet, som inträffade på Sundsgatan i centrala Piteå en mörk och stormig allhelgonahelg, i podden Brottsplats Norrbotten. Medverkar gör bland andra Gunnar Zingmark, utredare vid Piteåpolisen, som fram på småtimmarna den 2 november 2014 blev uppringd av sin chef. 

– Jag fick veta att det hade skett ett mord och att alla vi på utredningsavdelningen skulle in och jobba. Mer information än så fick vi inte i det läget. Väl inne på stationen började vi ta oss an fallet med den tydliga arbetsinriktningen att krogen var central i det här, berättar han. 

Det var nämligen på krogen  Lemon Tree i centrala Piteå, som Andreas Ylipää stötte ihop med Krille Hansson och Rasmus Enmark, två män, 24 och 23 år gamla, som båda var kriminellt belastade. Medan Andreas Ylipää hade firat sin kompis 40-årsdag hade Krille Hansson och Rasmus Enmark förfestat i en lägenhet tillsammans med ett antal andra personer. De möttes inne på krogen, där alla tre uppgavs vara rejält berusade. En ordväxling skedde enligt vittnesuppgifter mellan Andreas Ylipää och de två andra, men exakt vad som hände är inte helt klarlagt. 

Andreas Ylipää var så pass berusad att han efter en stund avvisades från krogen. Men såväl personal som personer i hans sällskap vittnade om att han som vanligt var lugn och trevlig under kvällen. Mindre än en halvtimme senare avvisades Rasmus Enmark och Krille Hansson och de tre möttes ute på Sundsgatan. Där blev Andreas Ylipää skuren i halsen med en mattkniv. Han blödde kraftigt och avled omgående  av sina skador.

 I tingsrättens dom går det inte att fastställa vem som har hållit i kniven och båda döms till 14 års fängelse för medhjälp till mord. Hovrätten skärper straffet till 18 år. Norrbottens Medias reporter Peter Johansson berättade om fallet i artikelserien Brottsplats Norrbotten 2018 och medverkar också i podden. 

– Sedan förändras allt när Krille Hansson ansöker om prövningstillstånd i Högsta domstolen. Då har det kommit några domar som gör att praxis förändras när det gäller straffet. Hans straff sänktes till 15 års fängelse, säger han. 

Rasmus Enmark begär ingen prövning av hovrättens dom. 

I podden berättar Gunnar Zingmark om den ljudinspelning som blir tung bevisning mot de båda gärningsmännen. Han berättar också att de båda gärningsmännen veckor tidigare uppträtt allmänt stökigt, både ute på krogen och hemmavid. I ett fall tvingades polisen dra sina tjänstevapen mot Krille Hansson och hans dåvarande flickvän. Händelserna leder bara till korta frihetsberövanden. 

Gick det inte att förutse att det kunde sluta illa?

– Hela bilden av att det skulle finnas en recidivfara, den fanns inte innan den händelsen (mordet, reds. anm), säger Gunnar Zingmark.

Recidivfara är när det finns en risk för att en misstänkt person ska återfalla i brottslighet.

Andreas Ylipää beskrevs av sina nära som en lugn och vänlig ung man med starkt intresse för samhällsfrågor.
Andreas Ylipää beskrevs av sina nära som en lugn och vänlig ung man med starkt intresse för samhällsfrågor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!