Bråket urartade i brutalt mord

Den mordmisstänkte 23-åringen förnekar att han hade uppsåt att döda sin kompis. "Min klient handlade i självförsvar", säger advokat Gunnel Svanberg.

Advokat Gunnel Svanberg försvarar den mordmisstänkte 23-åringen.

Advokat Gunnel Svanberg försvarar den mordmisstänkte 23-åringen.

Foto: Tommy Lundqvist

Piteå kommun2019-10-09 16:43

Enligt kammaråklagare Anna Väpplings häktningsframställan är det klarlagt att mordet inträffade i Piteå klockan 02:15 tidigt på söndagen. Den misstänkte 23-åringen greps på brottsplatsen klockan 02:20.

– Det stämmer, säger åklagare Anna Väppling.

Hon säger också att offret och den misstänkte var bekanta och att det finns material som har skickats till Nfc. Mer än så vill åklagaren inte säga i nuläget om utredningen.

Den misstänkte sade, via sin försvarare, att han förnekar mord.

– Min klient hade inte uppsåt att döda, han har handlat i nödvärn, säger advokat Gunnel Svanberg.

Under häktningsförhandlingen uppvisade 23-åringen synliga skador i ansiktet. Bland annat hade han en blåtira och en bula i pannan ovanför blåtiran vilket möjligtvis han tyda på ett visst handgemäng mellan männen under den här tragiska söndagen.

23-åringen medgav häktning och även restriktioner.

Rådman Niklas Lind beslutade att den 23-årige mannen ska häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Häktningsgrunderna är att det finns risk att 23-åringen på fri fot kan försvåra utredningen men också att det finns risk att han på fri fot fortsätter att begå brott. En annan häktningsgrund är att det för mord inte är föreskrivet lindrigare straff än två års fängelse. 

Åtal ska väckas senast den sjätte november vilket inte kommer att ske. En kvalificerad gissning är att åtal kan väckas tidigast om två månader.

Om den 23-årige mannen döms för mord riskerar han ett fängelsestraff som inte understiger 14 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!