"Piteå IF lyckades med det som inget annat norrbottniskt lag tidigare har gjort. SM-guldet i vårt lands största sport gav eko över hela Sverige och visade att en samspelt trupp kan göra underverk även fast motståndarna har bättre geografiska och ekonomiska förutsättningar".

Vilken är lagets drivkraft? (frågorna besvaras av lagkaptenen Ellen Löfqvist)

– Att vi hela tiden vill utveckla oss. Det var inte SM-guldet i sig som var målet utan det var att vinna nästa match.

Vilken är lagets viktigaste bedrift?

– Det är att vi hållit en jämn nivå över hela säsongen. Vi har haft få riktiga dalar. Sedan har vi haft en mittfältare i Julia Karlernäs som gjort elva mål och det är en stor bedrift men utan att alla andra gjort sitt hade det inte gått. Det finns en enorm lojalitet i varje individ.

Bästa egenskapen i laget?

– Viljan att bli bättre. Vi har hungriga spelare som vill mer hela tiden. Och en otrolig passion i det vi gör.

Vilken betydelse kan SM-guldet ha för Norrbotten?

– Att vi visat att man kan bli bäst utan att de bästa förutsättningarna finns för fotboll här uppe. Och att vi visat att man inte behöver stjärnor, man lyckas genom bra sammanhållning och att göra det tillsammans. Det har skapat en känsla av samhörighet med hela Norrbotten, att vi engagerat och förenat folk som tidigare inte varit på fotboll.

Vad skulle det betyda för Piteå IF att bli Årets norrbottning?

– Otroligt mycket. Det är nog stort bara att bli nominerade. Det är en fantastisk känsla att någon tänkt på oss i det sammanhanget.