Emma, 21, från Boden fast i karantän i Peru

Emma Tenbäck, 21, ville vandra i Peru. Nu vill hon bara hem. Istället är hon fast i karantän och ett flyg hem kan kosta hundratusen. "Vi alla känner stor oro över vår hälsa och säkerhet", skriver hon i ett mejl.

Tungt beväpnad militärpolis patrullerar på gatorna och tillåter bara en person åt gången att gå ut för att handla mat eller mediciner.

Tungt beväpnad militärpolis patrullerar på gatorna och tillåter bara en person åt gången att gå ut för att handla mat eller mediciner.

Foto: Privat

Peru2020-03-22 14:23

Emma Tenbäck och hennes pojkvän landade i Peru för att vandra den 26 februari. Nu är de strandade till följd av utbrottet av coronaviruset. Gränserna har stängts och hemresan den 26 mars har ställts in.

"Jag skriver till er om hopp att belysa detta i svensk media så att Sverige tar beslut att hämta hem sina medborgare", skriver Emma Tenbäck via en skakig nätuppkoppling.

På söndagen är det dag 6 i karantän. Nu gäller utegångsförbud mellan åtta på kvällen och fem på morgonen, med tungt beväpnad militärpolis på gator och allmän plats. En person får lämna lägenheten för att handla mat eller gå på apoteket.

"Vi har ingen aning om hur det ser ut med mat och om den kommer ta slut. Svenskar som blivit sjuka vittnar om stora brister inom sjukvården. Vi alla känner stor oro över vår hälsa och säkerhet."

Karantänen gäller till den 1 april, men kan förlängas och ingen vet om några plan kommer att gå. För den som har råd och vill köpa en ny biljett ligger priset på upp till 100 000 kronor, enligt Emma Tenbäck.

Turister som ska flygas hem måste på egen hand ta sig till huvudstaden Lima, men Ayacucho där Emma Tenbäck är ligger tio timmar bort. En resa på drygt 56 mil. Den 15 mars utlyste presidenten internationellt nödläge och gav 24 timmar innan man stängde av all mark- och flygtransport.

Senaste informationen som hon fått från UD är att den internationella flygplatsen stängts ner, men att turister som ska evakueras kan resa från en intilliggande flygplats.

UD har dock just nu inga planer på att hämta svenskar från ett specifikt område, men utesluter inte att det kan behövas framöver. Man undersöker samarbeten med nordiska länder och EU-länder.

– Vi har stor förståelse och respekt för att situationen är svår och oviss för svenskar runtom i världen, säger Diana Qudhaib på UD:s presstjänst.

Hur många svenskar är strandade i Peru?

– Det är svårt att säga exakt. I nuläget är ett hundratal svenskar registrerade på svenska ambassadens lista.

UD uppmanar de som är utomlands att kontakta sitt flygbolag, resebolag och försäkringsbolag om möjligheten att ta sig hem, skriva upp sig på listan så att ambassaden kan kontakta dem, ladda ner appen UD resklar och slå på pushnotiser. De hänvisar även till ambassaden i Limas sociala medier och reseinformationen på Sweden Abroad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!