– De riktigt bra kommer alltid från en speciell typ av jordmån och från bra årgångar. Stunder då vädret, växtplatsen och vinmakaren samarbetar på ett perfekt sätt. Det finns bara 17 byar av 315 inom champagnedistriktet som är så pass bra. De 500 bästa av de 11 000 jag har druckit har kommit därifrån.
2. Du har alltså druckit 11 000 olika champagnesorter?– Ja. Jag har smaknoteringar och bedömningar på alla.
3. Kommer du ihåg alla?– Min största styrka är just mitt fotografiska doftsinne som jag haft sedan jag var liten. Det är inte så att jag kommer ihåg alla 11 000 sorterna, eller alla de 100 000 gånger jag sammanlagt har provat. Men de bästa kommer jag ihåg exakt.
4. Vilken är din absoluta favorit?– De flesta internationella vinskribenter jobbar med en skala om 100 poäng. Jag har bara en sort som jag har gett 100 poäng. Det är en 1928 Pol Roger Blanc de Blanc.
5. Hur mycket kostar den?– När jag köpte den kostade den 15 000, jag tyckte det var jättemycket. Nu har den sålts för omkring en halv miljon. Det finns inte så många flaskor kvar av den tyvärr. Jag längtar inte efter att prova den igen, jag har redan en perfekt upplevelse av den. Jag är mer sugen på att hitta någon som är i närheten av den. När man når den absoluta perfektionen är det nästan lite sorgligt. Jag grät ganska ordentligt, jag blev så rörd över att få dricka något så fantastiskt. Det var extremt stort.
6. Är dyr champagne alltid bättre än billig?– När jag började med champagne för 30 år sedan slogs jag av att det fanns så mycket billig champagne som var bättre än kända märken. Men det har förändrats. Kan du inte så mycket i dag handlar det om att följa prisbilden, generellt får du vad du betalar för.
7. Hur började du med champagne?– Grunden var att jag tyckte det var så gott, jag hittade så mycket saker i champagnen. Mitt fotografiska doftminne gjorde sedan att jag blev upplyft av vinmakarna, de sa att jag var duktig och det öppnades dörrar. Men jag hade absolut inte råd i början, jag var student och sen idrottslärare. Jag fick börja med de enkla och drömma mig bort.
8. Om man är nyfiken men inte har råd att köpa champagne, hur gör man då?– Jag hade inte råd men gjorde det ändå, haha. Jag gick ihop med kompisar och delade på småflaskor, vi skrapade ihop pengar och hittade vägar att finansiera det.
9. Har du något budgetknep?– Hoppa över de mousserande vinerna, de som är tillräckligt bra kostar ungefär som champagne. Börja med den billigaste champagnen, köp en halvflaska och dela med någon.
10. Vilken temperatur ska champagnen ha?– Ganska låg temperatur, för att få till de rena och eleganta tonerna. Hellre lite för kall när du häller upp. Själv tar jag den direkt från kylskåpet.
11. Hur öppnar man flaskan?– Bort med foliet, fäll ut grimman. Tänk på att flaskan kan vara omskakad, hantera varsamt, du vill ha kvar så mycket bubblor som möjligt. Håll flaskan i 45 graders vinkel, vrid på flaskan, inte på korken. Har du gjort rätt ska det pysa, inte smälla.
12. Hur provar man champagne?– Håll vid glasens fot eller ben, aldrig på själva kupan. Det kan finnas upp till 800 olika aromer i en champagne och det gäller att frigöra dem, det är därför man snurrar glaset. Näsan ska ner i glaset. Det doftar olika på olika ställen, flytta runt näsan och var beredd att ta in det som händer. Dofta två gånger, i samband med den andra smakar du.
13. Hur smakar man?– Ta en stor klunk, sörpla tydligt. När du drar in luft passerar aromerna näspassagen i en virvelvind och hjärnan registrerar det som händer. Det är det som är smak! Drycken ska vara kvar länge i munhålan, försök att ta in det som händer. Champagnen har bara en chans att ge ett första intryck.