Han har koll på länets näringsliv

Han har ett svårt jobb, drivs av möjligheten till förbättring och är en jävel på att skala ägg. Möt Andreas Lind som arbetar som näringslivschef vid Länsstyrelsen.

Drivs av länet. Det är länet som driver Andreas Lind. "Jag har jobbat med Norrbotten som främsta arbetsuppgift i tretton år", säger Länsstyrelsens näringslivschef.

Drivs av länet. Det är länet som driver Andreas Lind. "Jag har jobbat med Norrbotten som främsta arbetsuppgift i tretton år", säger Länsstyrelsens näringslivschef.

Foto: Sabina Nilsson

Personen2018-02-08 07:40
1, Tjenare Andreas, hur är läget?

– Hej! Tack det är bra, riktigt bra!

2, Du jobbar ju som näringslivschef vid Länsstyrelsen, vad innebär det?

– Att få jobba som statens företrädare i länet inom frågor som rör utvecklingen av vårt näringsliv. Arbetet är ganska brett och innefattar allt från fysisk planering, landsbygdsfrågor, internationellt samarbete och klimat- och energifrågor till infrastruktur, våra fina kulturmiljöer, jordbrukarstöd och kompetensförsörjning. Paletten är ganska bred men som tur var har jag många duktiga medarbetare att luta mig mot.

3, Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att det är svårt. Länsstyrelsen ska jobba för Norrbottens bästa, och en del i det är att försöka avväga intressen mot varandra. Vardagen är därför en ständig balansgång mellan vad som är lämpligast ur ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt perspektiv och det finns sällan ett exakt rätt och ett exakt fel i frågorna som hamnar hos oss. Vi är dessutom många som vill väldigt mycket och därför behöver man vara redo på att inte alltid få som man vill, och vara redo att kompromissa. Men verkligheten är svår, och då ska väl hanteringen av den tillåtas vara det med, tänker jag? I dessa avvägningar får man hela tiden att se saker i ett annat perspektiv, vilket gör vardagen riktigt lärorik.

4, Vilka branscher är på frammarsch i Norrbottens just nu?

– Det är lätt att säga besöksnäringen, eftersom vi ser en enorm tillväxt där – branschen har vuxit med otroliga 150 procent mellan 2000-2015 och det går bara bättre och bättre! Dessutom en bra tillväxt eftersom den sker i hela länet, många unga får anställning och de som får jobb är i hög grad utlandsfödda. Men jag vill även slå ett slag för vindkraftsutbyggnaden i Piteå som jag tycker har fått skamligt lite uppmärksamhet i resten av länet, och även vår breda testverksamhet som går mycket fort framåt, inte bara på bil- och komponentsidan.

5, Du är aktuell som ny krönikör i Norrbottens Affärer där första krönikan publiceras 9 mars, hur känns det?

– Det känns riktigt stimulerande! Jag gillar att skriva och ser förstås naturliga kopplingar mellan Norrbottens Affärer och frågorna jag jobbar med till vardags.

6, Vad kommer du att skriva om?

– Utvecklingsfrågorna vi arbetar med på Länsstyrelsen, där jag tror jag kommer försöka problematisera frågeställningarna lite. Inte för att jag vill sätta käppar i hjulet för vår utveckling, utan för att det finns gott om frågor där vi som arbetar med länets utveckling skulle behöva ta komplexiteten på större allvar och se frågorna ur fler perspektiv.

7, Vad driver dig?

– Jag har jobbat med Norrbotten som främsta arbetsuppgift i snart tretton år, så jag kanske är hjärntvättad när jag svarar: Länet. Vi har så mycket som är fint och bra här, men det mesta skulle kunna vara ännu lite bättre. Det är den möjligheten till förbättring som driver mig.

8, Efter en fullspäckad dag på jobbet – vad gör du för att koppla av?

– Det är en ren reflex att svara att jag umgås med mina barn, min sambo och mina vänner, vilket jag absolut gör och njuter av. Men i ärlighetens namn innebär många kvällar efter jobbet även meningslöst Instagram-kollande, något beroendeframkallande spel på telefonen eller att somna framför en halvdålig serie på Netflix samtidigt som jag har ångest över att jag borde skotta eller hänga tvätt…

9, Har du någon dold talang?

– Jag är en jävel på att skala ägg snabbt.

10, Vem är din främsta förebild och varför?

– Ingemar Stenmark för att han är den bästa genom tiderna och för att han levererade istället för att snacka. Och Karl-Bertil Jonsson – det görs inte många såna 14-åringar nu för tiden!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om