Engström: "Inne i en positiv trend"

Nominerad till Årets Bodensare. Möt Jenny Engström, som står inför en ny härlig turistsommar i Råne älvdal.

Företagsam. Jenny Engström är ordförande i Råek och nu stundar turistsommaren med en massa bravader i Gunnarsbyn och Råne älvdal.

Företagsam. Jenny Engström är ordförande i Råek och nu stundar turistsommaren med en massa bravader i Gunnarsbyn och Råne älvdal.

Foto: Pär Bäckström

Personen2017-06-01 07:00

Jenny Engström och kollegan Maud Bexelius var nominerade till Årets Bodensare i vintras. Boden Handbolls Emmy Nordmark tog hem priset på Western Farm, men det visade ändå att jobbet som görs i byarna är uppskattat och driver utvecklingen.

1 Hur är läget?

– Det är bara bra, säger Jenny Engström, ordförande i Råek (Råne älvdals råd som innefattar byarna runt Gunnarsbyn och Niemisel).

2 Vad står på agendan inför turistsommaren 2017?

– I Råne älvdal är det att Nestors Café öppnar för sommaren (öppnade 27 maj) i Överstbyn, och att Sörby Turism kommer igång med bland annat och restaurang Kallkällan, som börjar med sommarfredag från mitten av juni med sin after work.

– Kallkällan är en fantastisk vacker plats, god mat och trevligt att träffa bybor och även tillresta människor. Vinterhalvåret kör de en fredag i månaden.

– I Gunnarsbyn har församlingen våffelkafé i juli månad. Dessutom en av Sveriges största rättvisebutiker och så givetvis vår lanthandel.

3 Vilken inblandning har du?

– Jag jobbar som verksamhetsledare på Råek och för landsbygdsutveckling och att behålla servicen. Sprida information och få hit människor. Jag har ingen direkt inblandning i företagen.

4 Hur kom du in på det spåret?

– Dels är jag barnfödd i byn. Jag har bott i både Boden och Luleå, men flyttade tillbaka när vi fick barn. För tre år sen blev jag erbjuden att vara verksamhetsledare på Råek och hoppade på tåget. Jag brinner för att utveckla landsbygden och påverka min och andras livssituation här. Framhålla värdet av att bo här. Vi är inne i en positiv trend, men har för lite bostäder. En utmaning vi jobbar med.

5 Vad är tjusningen med att jobba med turism?

– Att man möter så många olika människor. För många är naturen, tystnaden, lugnet viktig. Och kunderna som kommer hit tycker att servicen är väldigt hög. De bemöts på ett mycket bra sätt.

6 Hur kan vi hjälpas åt att marknadsföra byarna runt i kring städerna Boden och Luleå?

– Vad är fördelen med att bo i byarna? Framför allt närheten till naturen. För kommunen är det viktigt att ha kvar servicen. Det går inte att kapa den. Vi behöver affär, bredband och liknande för att landsbygden ska kunna hävda sig.

– I Gunnarsbyn, Sörbyn och Överstbyn finns det. Men inte i ytterbyarna som exempelvis Valvträsk. Det borde gå att få till allra flesta, kanske inte alla i ytterkanterna.

7 Hur gör ni för att marknadsföra er?

– Det handlar om att visa att byarna finns. Syns vi så finns vi. Det gäller att marknadsföra allt som händer. Bra saker som blir gjorda och att hjälpas åt.

8 Varför ska man besöka Sörbyn med omnejd under sommaren?

– Där har du Kallkällan och en fin badplats med kafé. Sedan åker du och besöker Nestors Café, Rättvisebutiken och den fina lanthandeln i Gunnarsbyn.

9 Varför bosatte du dig i Gunnarsbyn?

– Jag är barnfödd här och det fanns en naturlig anledning. Valet kändes enkelt att flytta tillbaka. Tryggheten, liten och trygg förskola, bra utbildning.

10 Fördelarna med att bo i en by?

– Man blir så väl mottagen och det är lätt att komma in i gemenskapen. Vi har bra samverkan i Gunnarsbyområdet. Jag jobbar en del med Harads också och det är likadant där. Det är en tradition att hjälpa varandra. Som när lanthandeln skulle stänga och byborna gick samman för att hålla den öppen.

11 Nackdelarna?

– Kan vara avståndet till centrum och kollektivtrafiken som går för sällan. Vägunderhållet prioriteras inte. Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det inte bra.

12 Vad gör du helst en ledig dag?

– Vintertid är det på skotern medf familjen. Sommartid i vårt sommarhus i Valvträsk. I naturen som sagt.

13 Vilken är din pärla i kommunen?

– Valvträsk. Det är en jättefin badstrand och väldigt lugnt.

Fakta och fem snabba

Namn: Jenny Engström.

Ålder: 44.

Bor: Gunnarsbyn.

Familj: Gift med Erik Engström 45, barnen Johan, Linnea och Emma. Hunden Melker.

Intressen: Skoterkörning, träning (gympainstruktör).

Kör: BMW X3

Äter helst: Oxfilé och pommes frites av sötpotatis.

Dricker helst: Ett glas rött.

Läser: Träningstidningar.

Ser på tv: Jag ser knappt på tv.

Aktuell: Ordförande i Råek, som hjälper till att marknadsföra Råne älvdal inför turistsommaren.

5 snabba

GB Sandwich/Piggelin: Piggelin.

Bad/badkruka: Badkruka.

Mygg/bromsar: Mygg.

Midnattssol/höstmörker: Midnattssol.

Meta/flugfiske: Meta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om