Här får man ingen semester

För tre år sedan blev satsningen på får verklighet. Men, än har den inte betalat sig.- Vi hoppas kunna ändra på det, säger Carita Sundström.

Foto:

PERSÖN2008-07-05 06:00
Hon och maken Hans "Brasse" Sundström, med deras tre barn, tog över gården från hans föräldrar för tre år sedan.
Gården hade tidigare mjölkkor som huvudnäring. På senare år något får som komplement. Vid övertagandet hände dock saker:
- Vi gick från köttproduktion till dikor, men de var så aggresiva, berättar han.
Det gjorde att paret bestämde sig för att satsa rejält på gotlandsfår som ger både kött och päls. Första steget var att köpa in två omgångar tackor från Östergötland.
Då arbetade Carita Sundström i skolans kök. När chansen till friår dök upp sökte hon och fick det. Därefter tog hon tjänstledigt i ett och ett halvt år. Men sedan var det dags att välja.
Tyst - just nu...
När NSD besöker gården är de flesta av fåren, cirka 300 tackor och 500 lamm, ute på sommarbete. Något som leder till att det blir väldigt tyst på gården. När de väl är hemma igen och det vankas kraftfoder blir det ett väldigt liv. Då är öronproppar ett måste för fårfarmarna.
- De ska bli fler. Nu har vi inte tänkt köpa fler utan klara oss på egen hand, säger Carita Sundström och berättar att de haft bagge på besök.
Sommartid går mycket av parets tid åt till att fara runt och se till att allt är bra - att det finns foder åt djuren samt att hagarna är hela. Då och då behöver också nya betesmarker göras i ordning.
Evigt hagbygge
- Det känns som ett evigt hagbygge, säger hon samtidigt som maken infogar att de då och då hittar gammal taggtråd ute i naturen. Att den måste bort så att djuren inte skadar sig.
Då fåren lammar, vid årsskiftet samt under våren, är det bråda dagar. Det handlar om dygnet-runt passning.
Även i augusti är det mycket att göra. Då är lammen nog stora och då väntar mönstring av ullen - kontroll av kvalitet och lockar.
- Det får vi hjälp med nu. Men det är tänkt att vi ska lära oss det själva, säger hon och betonar att får är trevliga djur att jobba med. Att det oftast är så lättsamt att man kan vara ensam med dem.
Ett annat måste för paret är att komma i kontakt med pälsköpare, ännu ett sätt att utöka inkomsterna. Även har är det ovärderligt med hjälp, bland annat från LRF, för att få kontakter med intressenter.
- Nu gäller det att lägga ihop alla tåtar för att få ihop det. Men till slut ska vi förhoppningsvis livnära oss på det här, säger hon och berättar att taxikörningen behövs för att få in pengar.
På gården finns också fem vallhundar, varav två ännu lär sig konsten. Så även hunduppfödning ger inkomster, om än inte några större.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om