Goda värden för Furufjärden

Emmelie Ylinenpää går andra året på naturvetenskapsprogrammet på Kungsfågeln i Luleå gymnasieskola. Hon är teoretiker i första hand men i dag är hon ute på Furufjärden och tar vattenprover.- Att kunna mäta miljö kan jag få användning av. Det känns inte som slöseri med tid att vara här, säger hon.

Joakim Stålnacke och Carolina Rönnberg mäter ph-värdet i vattnet. Läraren Rickard Nilsson vägleder.

Joakim Stålnacke och Carolina Rönnberg mäter ph-värdet i vattnet. Läraren Rickard Nilsson vägleder.

Foto: Göran Ström

PERSÖFJÄRDEN2010-03-26 06:00
Solen strålar generöst över Furufjärden. Andraårseleverna från naturprogrammet på Kungsfågeln är utspridda på tre olika håll. En grupp har promenerat en ganska lång sträcka ut på fjärden till stället för vattenproverna. En grupp ägnar sig åt spårning av djur. En grupp gonar sig i solen vid stranden i Metsundet.
- Det måste vara lite djup där proverna tas. Det är fyra meter djupt vid mätstationen, förklarar läraren Jan-Axel Sundin och lotsar oss rätt.
Goda värden
Tillsammans med sin kollega Rickard Nilsson och teknikern Roger Malmberg har han gjort i ordning den apparatur som ska användas.
Emmelie Ylinenpää, Carolina Rönnberg, Josefine Johansson och Joakim Stålnacke mäter bland annat ph-värde, syrgashalt och temperatur. De tar prover både i vattenytan och på botten.
- Det är ph 6,44 på ytan och 7, 02 på botten. Syrgashalten är 2,9 på ytan och 4,8 i botten. Temperaturen är 0,13 grader på ytan och 1,81 grader på botten, rapporterar Emmelie Ylinenpää.
Josefine Johansson fyller i värdena i en tabell som hon har med sig. Rickard Nilsson och Jan-Axel Sundin konstaterar att värdena är goda och berättar att vi befinner oss i en unik miljö.
Som en lunga
- Det här är som en lunga. Här finns dels rent sötvatten som kommer uppifrån Metsundskanalen, dels salt bottenviksvatten som tränger upp från havet via Storviken och Kråknäskanalen bakom sågen i Örarna.
Lärarna jämför Furufjärden med Persöfjärden som har tappat kontakten med havet och numera har dåligt med syre.
- Furufjärden har ett helt annat fiskbestånd än Persöfjärden. Här finns mycket abborre, gädda, lake och också sik. Men landhöjningen gör att också Furufjärden kommer att tappa kontakten med havet så småningom, säger de.
Förutom att ta vattenprover och spåra djur får alla elever också möjlighet att prova på fiskelyckan.
- Jag har fått den största fisken, en abborre, säger Linda Wäppling stolt.
Matlagning ingår också i miljömätningsexkursionen. Det sprakar en munter eld under en muurikkagrill och eleverna får värma medskickad pyttipanna och steka ägg till. Rödbeta finns det förstås också. Och aptiten är god i vårsolen.
Nära varandra
Emmelie Ylinenpää tycker att fältarbete som det här inom ramen för ämnet miljökunskap är väldigt bra att få lära sig. Hon ser också en viktig social aspekt.
- Man kommer nära varandra när man är ute så här och mäter, lagar mat och fryser tillsammans, säger hon.
Carolina Rönnberg berättar om tidigare exkursioner.
- Vi har varit till Abisko och i Norge tidigare och kollat växter, djur och färger på höga höjder.
Linda Wäppling, Frida Berg, Emilia Brännström, Sofie Ye och Julia Nordin har ägnat sig åt djurspårning och kan berätta att det finns älg, sork och hare runt Metsundet. De är nöjda med resultatet och har övergått till snölek. Julia Nordin begravs i snö. Sedan luras majjen "Janne" Sundin till platsen och får se snöhögen få liv: Julia återuppstår!
Ambitiösa elever
- Att ni orkar, säger magistern roat och tillägger:
- Det här är ambitiösa naturelever som tittar djupt i böckerna. De behöver det här avbrottet i vardagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!