Sex frågor och svar om pensionen

Goda råd. Har du koll på din pension? Det är mycket att tänka på.

Goda råd. Har du koll på din pension? Det är mycket att tänka på.

Foto: Jonny Vikström

Pension2017-02-27 06:00
Hur fungerar pensionen egentligen?

Tre delar: allmän tjänstepension från staten (här ingår premiepensionen, som du själv kan placera i fonder), tjänstepension som betalas in av arbetsgivaren samt eget pensionssparande.

Hur påverkas pensionen om jag är föräldraledig, sjukskriven, arbetslös eller pluggar?

Ersättning från försäkringskassan är pensionsgrundande. Även A-kassa är pensionsgrundande, liksom studielån från CSN. Men tänk på att ersättningsnivåerna är lägre och därmed påverkas pensionen negativt.

Kan jag vara säker på att jag har tjänstepension?

Om du jobbar i offentlig sektor, ja. Annars nej. Kontrollera med arbetsgivaren. Saknas kollektivavtal är risken större att du inte får tjänstepension. Extra utsatta är branscher där unga jobbar, exempelvis inom IT. Är du egenföretagare måste du lösa det själv.

Hur ska man tänka när man placerar sina pensionspengar?

Premiepensionen, tjänstepensionen och egna pensionsförsäkringar kan man själv påverka. Tumregeln: ju längre man har till pension, desto större risker kan man ta. Är man 25–45 år bör man välja rena aktiefonder. Se upp för fonder med höga avgifter. Ledande sparexperter rekommenderar att man väljer lågprisfonder med 0,2-0,4 procents avgift.

Vilka är de vanligaste fällorna för de som drabbas av låg pension?

Kvinnor är i högriskzonen. Hemmafrun är ju nästan utdöd men karriär versus barnafödande och barnledighet är en klassiker som påverkar lön och därmed pension, liksom att jobba deltid mot att vara mer hemma med barnen. Löfte om att dela på pensionen med mannen väger lätt om det blir skilsmässa.

Att utbilda om sig mitt i livet är också något som påverkar. Extrajobb under den tiden mildrar effekten.

Deltidsfällan har vi redan berört. Många lockas av svartjobb men det slår hårt tillbaka när du blir pensionär. Arbete utomlands är en riskfaktor. Egenföretagare som kämpar hårt med lönsamheten och låter bli att ta ut lön drabbas negativt. Ett vanligt misstag många gör är att ta ut tjänstepensionen på kort tid, säg fem eller tio år. Då sänks pensionen kraftigt efter den tiden.

Vilka bidrag har jag rätt till om min pension är låg?

Garantipensionen är 7889 kr före skatt. Får du mindre än det fylls din pension ut till detta belopp. Har du pension under 17 000 kr och bostadskostnad på minst 5 000 kr har du rätt till bostadstillägg på max 5000 kr. Äldreförsörjningsstöd kan också betalas ut. Det innebär att efter bostadskostnaden (max 6200 kr) är betald har man 5 365 kr kvar att leva på.

Uppgifterna är hämtade från Pensionsmyndigheten, samt olika banker, fackförbund och pensionsbolag.

Sammanställt av:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!