De har gett upp
70 thailändska bärplockare strejkar i skolan i Pello.De tillhör den stora skara som inte tjänar några pengar.De har kontrakt som inte är värda pappren de är skrivna på.- Jag vill bara åka hem, säger Maliwan Bunlong som satsade allt för chansen till ett nytt liv.
Var och en av de 70 thailändarna skriver under på den historia som de gemensamt har berättat - en historia om total utsatthet i främmande land.
Foto: Göran Ström
Det är lördag eftermiddag och de som samlats i Pello har gett upp bärplockningen.
Här finns de som tjänar inga eller lite pengar den här säsongen.
Här finns också de som går back på stora summor att det kommer att påverka dem för mycket lång tid framöver.
Några berättar att de har gett sin mark till banken för att få pengar till resan, andra har tagit stora banklån.
- Vi är lurade, säger Parinya Natthaisong via tolken Seksit Krobpethpong som visar upp bemanningsföretagets kontrakt som var utgångspunkten för resan till, och vistelsen i, de norrbottniska skogarna.
Blåsningen
De thailändska bärplockarna har betalat mellan 80 000 och 90 000 baht (mellan 16 000 och 18 000 kronor) till bemanningsföretaget och kontraktet reglerar allt från att bärplockarna ska jobba i två månader och 20 dagar och den dagliga arbetstiden till att de ska få en fast lön på 8 000 baht i månaden (cirka 1 600 kronor) samt bensinpengar.
Bil, tre mål mat om dagen och personal på internatet ska ingå.
Ingenting av detta har infriats:
Thailändarna betalar 250 kronor om dagen för bil (50 kronor per person, fem personer per bil) samt 50 kronor natten för boendet som består i att åtta, tio personer delar klassrum och sover på golvet.
Mat måste de själva köpa och på en skylt finns priserna på ris, ostronsås, svamp och fisksås.
Få tjänar några pengar
Kawansri Yuytaisong är här för fjärde året i rad och plockar bär och hon har talat om för den svenske entreprenören Stefan Engström att hon vill åka hem.
- Jag har plockat 10, 20 och ibland 30 kilo blåbär om dagen. Det blir inga pengar över på grund av allt jag måste betala en gång till. Min mamma har fått ta ett banklån för att kunna sätta in pengar till mig, säger Kawansri Yuytaisong.
En förteckning över alla plockarna och deras respektive skörd visar att fem av dem ligger på minus, de som tjänat bäst ligger på strax över 4 000 kronor - siffrorna avser förtjänsten sedan starten den 24 juli till och med den 5 augusti.
Det är alltså åtskilliga bärhinkar som återstår innan de ens tjänat ihop de pengar som de betalat bemanningsföretaget.
"Det gör ont"
Beslutet att låta thailändarna åka hem ligger hos bemanningsföretaget som anställt plockarna.
Problemet ligger sannolikt i att bemanningsföretaget i sin tur har sålt plockarna genom en serviceavgift som de lokala bäruppköparna - i detta fall Stefan Engström - har betalat.
- Thailändska ambassaden har sagt att de bara kan hjälpa dem om de kommer till Stockholm, och hur ska det gå till, de har ju inga pengar, säger Seksit Krobpethpong som hälsar på sin syster som bor i Pello och tillsammans med henne och hennes familj ser till att alla får mat.
"Tror du att polisen kan hjälpa oss?" undrar en man och männen tycks enas om att det kanske är en möjlighet.
- Det gör ont att se mina landsmän fara så här illa. Jag gillar Sverige, den svenska kungen och vår kung är goda vänner och jag har bild på det svenska kungaparet hemma, säger Seksit Krobpethpong.
Möjligheten lockade
Thailändarna slutade plocka bär för tre dagar sedan, när du läser detta för fem dagar sedan.
De har gett upp, det finns så lite bär och de är för många att slåss om den lilla mängd som finns.
De fortsätter att strejka, de fortsätter att be om att få åka hem.
Hittills förgäves.
På returbiljetten till Thailand står det den 4 oktober.
Det är 41 dagar bort.
- Jag hade en butik i Thailand och jag var tveksam till att satsa så mycket pengar på att komma hit, men bekanta övertalade mig att göra det. Många pratar om alla pengar vi kan tjäna här men sanningen är att vi förlorar pengar hela tiden. Jag har hittills tjänat 1 300 kronor, säger Maliwan Bunlong och torkar bort en tår innan hon summerar:
- Det är mycket, mycket sorgligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!